Monti presenteert ‘professorenkabinet’ zonder politici

Monti kondigt de samenstelling van zijn nieuwe kabinet aan. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Mario Monti heeft vanmiddag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. De nieuwe Italiaanse premier heeft na het aftreden van Silvio Berlusconi zondag een zakenkabinet geformeerd dat bijna volledig bestaat uit professoren en hoge ambtenaren, zonder ook maar een politicus.

Het ‘professorenkabinet’ van Monti moet Italië redden uit de politieke en economische crisis waarin het land terecht is gekomen. NRC-correspondent Bas Mesters zegt dat het merendeel van de Italianen nu denkt dat Monti de juiste man is, maar er komen impopulaire maatregelen aan:

“Wat je kan verwachten van dit zakenkabinet is dat het heel goed weet wat op dit moment niet deugt en wat er moet veranderen. Maar het zal heel lang duren voordat de samenleving zélf verandert, dat is ook iets wat Monti’s kabinet niet kan doen. In Italië is er een gezegde: wet gemaakt, omweg gevonden. (…) Er komen impopulaire maatregelen aan. Zo moet er nog eens 25 miljard bezuinigd worden en staan extra hervormingen op de rol. De vermogensbelasting gaat omhoog, zo ook de pensioengerechtigde leeftijd. De onroerend zaakbelasting wordt na afschaffing door Berlusconi weer ingevoerd en ook de sociale zekerheid krijgt een klap.”

Belangrijkste posten van Monti’s ‘professorenkabinet’:

  • Het belangrijke ministerie van Economische Zaken en Financiën heeft de internationaal gerespecteerde econoom Monti voor zichzelf gereserveerd. Hij krijgt daar twee vice-ministers.
  • De bankier Corrado Passera zal het ministerie van Economische en Industriële Ontwikkeling gaan leiden.
  • Op een belangrijke post als Binnenlandse Zaken zit de 67-jarige Anna Maria Cancellieri die jarenlang prefect was in diverse steden die bestuurlijke problemen hadden.
  • Ook Justitie krijgt met Paola Severini, strafadvocaat en hoogleraar, een vrouw.
  • En de hoogleraar Welfare aan de Universiteit van Turijn, Elsa Fornero zal als minister van Sociale Zaken de arbeidsmarkt moeten hervormen.

Vanmiddag om vijf uur zullen de ministers worden ingezworen.

‘Zonder politici werkt de regering makkelijker’

Van Monti werd zondag na het aftreden van Berlusconi al verwacht dat hij een professorenkabinet zou vormen. Op die manier zou er minder politiek bedreven worden en meer actie ondernomen door mensen die verstand van zaken hebben. Monti liet vandaag weten dat de afwezigheid van politici het werk van de regering zal vergemakkelijken, meldt de NOS.

Twitter avatar andreavreede Andrea Vreede Volgens #Monti vergemakkelijkt afwezigheid politici het werk van de regering. Heeft hij ook geen last van ze dus
    • Jules Seegers