Monti presenteert kabinet aan president Napolitano

Mario Monti spreekt de pers toe in het Palazzo Gustiniani in Rome. Foto AFP / Andreas Solaro

Mario Monti heeft zijn nieuwe kabinet vanochtend bij de Italiaanse president Giorgio Napolitano gepresenteerd. Naar verwachting worden de namen van de ministers rond het middaguur bekendgemaakt aan pers en publiek.

Het nieuwe kabinet moet proberen het land te redden uit de zware politieke en economische crisis waarin het is terechtgekomen. De 68-jarige Monti, een veel geprezen voormalige Eurocommissaris en een vooraanstaand econoom, heeft sinds het aftreden van Silvio Berlusconi zondag in recordtijd een kabinetsploeg bijeen gezocht.

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Mario Monti presenteert op dit moment zijn nieuwe Italiaanse kabinet aan president Giorgio Napolitano, daarna aan het publiek.

Volgens NRC-correspondent Bas Mesters is het met name de vraag of er nu wel of niet politici van gezag in de regering met technocraten werden opgenomen. Giuliano Amato, oud minister van Binnenlandse Zaken onder de centrum- linkse regering Prodi, is veel genoemd. Zo ook Gianni Letta, de machtige kabinetssecretaris van Berlusconi’s regering. Met name de benoeming van de laatste stuitte op veel verzet bij de linkse partijen.

De Lega Nord heeft laten weten dat de breuk met Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid na jarenlang samen regeren een feit is. De Lega Nord gaat in de oppositie omdat het Monti niet zal steunen. Volk van de Vrijheid schaarde zich eerder achter de nieuwe regeringsleider.

    • Jules Seegers