Mensenrechtenactivist wordt president Tunesië

Een Tunesische mensenrechtenactivist, Moncef Marzouki (66), wordt de nieuwe interim-president van Tunesië. Volgens een zegsman van zijn centrum-linkse partij, Congres voor de Republiek (CPR), is dat de uitkomst van onderhandelingen met de fundamentalistische Ennahda-partij. Het gaat om het komende jaar, waarin de zojuist gekozen grondwetgevende vergadering een nieuwe constitutie gaat opstellen.

Volgens de net bekend geworden officiële uitslag van de verkiezingen van 23 oktober krijgt de grote winnaar Ennahda 89 van de 217 zetels in de nieuwe Assemblee. Marzouki’s Congrespartij werd tweede met 29 zetels, gevolgd door de populistische Volkspetitie met 26. De opkomst bij deze eerste verkiezingen sinds de val van sterke man Zine al-Abidine Ben Ali in januari bedroeg 54,1 procent.

De angst van seculiere Tunesiërs voor een fundamentalistische machtsovername werd gisteren versterkt door de uitspraak van de beoogde interim-premier van Ennahda, Hamadi Jbeli, dat „we als God het wil in het zesde kalifaat zijn”. Het kalifaat is een pan-islamitisch rijk gebaseerd op het islamitische recht, de shari’a, waarvan de restauratie door extremisten wordt nagestreefd.

Ennahda-leiders onderstrepen steeds niet uit te zijn op islamisering van de maatschappij. Maar Jbeli’s uitspraak wordt gezien als bewijs van een verborgen agenda. (Reuters, AP)