Mario Monti presenteert een professorenkabinet

Bas Mesters

Mario Monti heeft vanmorgen zijn regering gepresenteerd aan de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Vanmiddag maakte Monti de samenstelling van zijn kabinet bekend. Het gaat om een zakenkabinet dat bijna volledig bestaat uit professoren en hoge ambtenaren, zonder ook maar een politicus.

Het ‘professorenkabinet’ van ex-eurocommissaris Monti moet Italië redden uit de politieke en economische crisis.

Van de belangrijkste ministers zijn er vier vrouw, op belangrijke posten als Binnenlandse Zaken (prefect Anna Maria Cancellieri), Justitie (Paola Severini, strafadvocaat en hoogleraar) en het cruciale hervormingsministerie Sociale Zaken (Elsa Fornero, arbeidsmarkt).

Ook op Publieke Zaken komt onder leiding te staan van een vrouw, professor Luisa Torchia, die dan het overheidsapparaat zou gaan hervormen. Het belangrijke ministerie van Economische Zaken en Financiën heeft de internationaal gerespecteerde econoom Monti voor zichzelf gereserveerd.

De bankier Corrado Passera (topman van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo) komt aan het hoofd van Economische en Industriële Ontwikkeling.

Giampaolo Di Paola, president van het militair comité van de NAVO, wordt minister van Defensie.

Uit de samenstelling van de ministersploeg blijkt dat Monti er niet in geslaagd is om een compromis te bereiken over toetreding van gezaghebbende politici die het draagvlak van de regering zouden kunnen versterken, zoals hij graag had gewild.

Cruciaal daarbij was de vraag of de voormalige oppositie bereid was te accepteren dat een vertrouweling van ex-premier Berlusconi, Enrico Letta, in het kabinet zou plaatsnemen. Daarover werd vannacht nog onderhandeld.

Donderdag en vrijdag zal de regering in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden om het vertrouwen vragen. Naar het zich laat aanzien steunen alle partijen het kabinet-Monti, behalve de Lega Nord.

Deze partij liet weten dat de breuk met Berlusconi’s partij PDL na jarenlang samen regeren een feit is, nu de PDL Monti zal steunen. „Vandaag is de weg die we in 1994 begonnen onderbroken”, aldus ex-minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni van de Lega Nord.

Op de financiële markten was vanmorgen – het kabinet was nog niet gepresenteerd – geen sprake van herstel. De Italiaanse rente op tienjarige staatsobligaties stond nog boven de 7 procent.

Uit opiniepeilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Italianen Monti de juiste man vindt om Italië uit de crisis te leiden.

Portret Napolitano: pagina 10-11

Besmettingsgevaar: pagina 27

    • Bas Mesters