‘Machtsstrijd top Ajax en Cruijff schaadt club’ - commissie weigert Van Basten

De machtsstrijd binnen Ajax tussen Johan Cruijff en de raad van commissarissen schaadt de belangen van de club. De leiding moet zo snel mogelijk weer stabiel worden, met of zonder de medewerking van Cruijff.

Dat zeggen voorzitter Steven ten Have en clubicoon Piet Keizer van de raad van commissarissen vanmiddag in Het Parool. Vandaag vergadert de ledenraad van de Amsterdamse club over het conflict in de top.

‘Cruijff heeft geen aparte status’

Volgens voorzitter Ten Have wordt Cruijff onterecht een speciale status binnen Ajax toegedicht. Ten Have:

“Ajax kan zich het niet langer permitteren om zo te functioneren … Er is door de commissie die ons heeft voorgedragen, nooit een aparte status voor Cruijff geformuleerd. Hij is een bijzondere man, maar ook gewoon lid van de rvc.”

‘Ajax weigert Van Bastens verzoek tot spreken’

Het AD meldt dat een verzoek van Marco van Basten om vanavond de ledenraad toe te spreken door Ajax is geweigerd. De raad wordt bijgepraat door de verzoeningscommissie die de crisis tussen Cruijff en de andere commissarissen moest onderzoeken. Daarna stemmen de 24 leden of de raad mag aanblijven.

Van Basten was tot voor kort nog de beoogde nieuwe directeur van Ajax en zou vanavond, net als de commissarissen, de ledenraad hebben willen toespreken. De verzoeningscommissie en de voorzitter van de ledenraad hadden hier geen behoefte aan, bevestigt Ajax aan het AD.

‘Persoonlijk adviseur en Cruijff uit elkaar’

NUsport meldt dat Rutger Koopmans niet langer Cruijffs persoonlijk adviseur is. Hij zou hebben meegeschreven aan het veelbesproken technische plan van Cruijff en regisseerde de terugkeer van de legendarische Nummer 14 bij de Amsterdamse club.

Het botert al langer niet tussen Cruijff en de andere commissarissen. Hij ligt met hen overhoop omdat deze hem willen dirigeren naar een positie als adviseur, het is onduidelijk of Cruijff die rol ziet zitten. Op 9 november zag oud-speler en -trainer Marco van Basten af van een functie als technisch directeur bij Ajax omdat Cruijff zijn benoeming geblokkeerd zou hebben. Cruijff ontkent dit. Na een gesprek met de raad van commissarissen kwam hij tot de conclusie dat er sprake is van een “onwerkbare situatie” in de Arena.

    • Hans Klis