Louis van Gaal wordt nieuwe algemeen directeur van Ajax

Van Gaal in maart van dit jaar, toen hij nog trainer was van Bayern München. Foto AP / Matthias Schrader

Louis van Gaal wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax. Dat heeft de Raad van Commissarissen vanavond besloten, meldt de club.

Van Gaal begint op 1 juli volgend jaar aan zijn nieuwe baan, omdat hij officieel nog onder contract staat bij zijn vorige club Bayern München. De beslissing van de Raad van Commissarissen van vanavond werd genomen in afwezigheid van commissaris Johan Cruijff. Van Gaal volgt Rik van den Boog op, die op 1 juni stopte bij Ajax als algemeen directeur. Van den Boog stapte op, nadat hij onder vuur kwam te liggen van Cruijff.

Het besluit is uit te leggen als “een schoffering” van Cruijff, legt onze redacteur Bart Hinke, die voor NRC Handelsblad de ontwikkelingen rond Ajax, uit:

“Zonder zijn medeweten is nu Van Gaal, niet bepaald zijn beste vriend, aangesteld als de nieuwe directeur. Het is nu afwachten wat de ledenraad, die vanavond bij elkaar komt, van deze drieste actie vindt. De raad van 24 leden, waaronder vrienden van Cruijff, kan altijd nog besluiten de Raad van Commissarissen bij de volgende aandeelhoudersvergadering weg te sturen. Wat Cruijff betreft lijkt me duidelijk dat hij dit niet over zijn kant kan laten gaan.”

Martin Sturkenboom, oud-voorzitter van FC Utrecht, wordt tot het aantreden van Van Gaal de ad-interim directeur en daarna volgens de NOS commercieel directeur. Danny Blind, die nu technisch manager is, wordt de nieuwe technisch directeur.

Van Gaal boekte grote successen met Ajax in de jaren negentig

Van Gaal vertrok in 2004 als technisch directeur bij Ajax en heeft eerder in interviews gezegd dat hij nooit meer bij de Amsterdamse club zou terugkeren. Van Gaal begon in 1991 als trainer bij Ajax en bereikte zijn hoogtepunt in 1995 met het winnen van de Champions League. Ook won hij in 1993 al de UEFA Cup met Ajax. In 1997 stopte hij als trainer, waarna hij in 2003 terugkeerde als technisch directeur.