Lang leve de diepvriesdoperwt

Toen Janneke Vreugdenhil en ik vorig jaar kookten voor Nigella Lawson verklaarde de kookdiva nogal wantrouwend te staan tegenover types die slechts seizoens- en streekgebonden producten (willen) gebruiken. Lawson zette dit ‘culisnobisme’ op aangename wijze in perspectief: „In het Victoriaanse tijdperk, toen de boerenklasse streek- en seizoensproducten at, liet de elite glazen kassen bouwen om

Toen Janneke Vreugdenhil en ik vorig jaar kookten voor Nigella Lawson verklaarde de kookdiva nogal wantrouwend te staan tegenover types die slechts seizoens- en streekgebonden producten (willen) gebruiken. Lawson zette dit ‘culisnobisme’ op aangename wijze in perspectief: „In het Victoriaanse tijdperk, toen de boerenklasse streek- en seizoensproducten at, liet de elite glazen kassen bouwen om ananassen te kweken. Nu de massa het hele jaar door ananas kan eten schrijft de elite voor dat je seizoens- en streekproducten eten moet.”

Natuurlijk is het goed dat er steeds meer aandacht is voor het feit dat bepaalde eetgewoontes zorgen voor een aanzienlijke druk op het milieu. Maar je moet de boel ook weer niet overdrijven. Zo word ik zelf nogal kregel van mensen die hun neus ophalen voor een diepvriesdoperwt. Natuurlijk, zo’n verse dopper, net uit de peul, kort gekookt met wat peper en zout en een klontje boter, daar kan weinig tegenop. Maar verse erwten zijn maar kort verkrijgbaar en zelfs ‘in het seizoen’ zijn ze aan de prijs. En dan zijn diepvrieserwten een betaalbaar en breed inzetbaar alternatief. Ze smaken even goed door de tortilla met geroosterde paprika als over de pasta met gepofte knoflook en Parmezaanse kaas. Ze zijn heerlijk door een salade met gegrilde courgette en munt en naast het vertrouwde scholfiletje met puree en boterjus. En met flink wat dille erdoor worden ze onweerstaanbaar.

Haal het onderste verkleurde stukje van de stronk van de slakropjes. Niet te veel, anders valt de boel uit elkaar. Snij de kropjes doormidden en verwijder de binnenste blaadjes zodat een soort kommetje ontstaat. Bewaar de blaadjes voor de salade of boterham met kaas van morgen.

Maak een dressing van een halve eetlepel wijnazijn, een klein beetje Dijonmosterd, olijfolie, zout en peper en een beetje citroensap. Knip een flinke hoeveelheid dille fijn (minstens een espressokopje vol) en roer dit door de dressing. Kook de doperwten ongeveer vijf minuten in gezouten water.

Nu kunt u twee kanten op. Wie hecht aan frisse, knalgroene erwtjes laat ze, na het afgieten, schrikken in een bak water met ijsklonten. Mij kan het niet zoveel schelen als de erwtjes een beetje verkleuren en ik vind het lekkerder om ze warm door de dressing te scheppen, ze nemen dan meer smaak op. Roer tot slot de verkruimelde feta erdoor.

Verhit een klein beetje olijfolie in een grill- of koekenpan en bak de slaschaaltjes aan beide zijden tot ze mooie bruine randjes hebben en zacht beginnen te worden. Schep de erwten in de sla-bakjes en leg de kropjes tezamen op een mooie schaal.

Dillesalade

Voor vier personen:

300 g doperwten

2 kropjes little gem sla mosterd

wijnazijn

olijfolie

bosje dille

30 g feta

    • Roos Ouwehand