Kortkolom economie

Nutreco wil winst verdubbelen in 2016

Rotterdam. Nutreco verwacht het bruto bedrijfsresultaat in vijf jaar tijd te verhogen van 230 miljoen euro (de verwachting voor dit jaar) naar 400 miljoen euro. Dat meldt het bedrijf vandaag in zijn strategische visie: Nutreco’s Ambition 2016, driving sustainable growth. De producent van dier- en visvoer wil dat bereiken door uitbreiding van activiteiten in de groeiende economieën van Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië. De verwachting is dat de bevolking in deze zogeheten BRICS-landen steeds meer eiwitrijk voedsel zal gaan consumeren, in de vorm van vlees en vis. Het bedrijf denkt in 2016 de helft van de winst te halen uit de verkoop van speciaalvoer aan deze landen. (NRC)

Schone energie in 2050 mogelijk met goede mix

Rotterdam. Alleen een mix van technieken maakt het mogelijk om in 2050 80 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Die mix bestaat uit energiebesparing, het inzetten van biomassa, het afvangen en opslaan van CO2, en schone elektriciteit. Dat staat in een rapport van het het Planbureau voor de Leefomgeving en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het rapport is geschreven op verzoek van het kabinet. Dat beoogt de emissiereductie te behalen in lijn met de Europese doelstellingen. De reductie met 80 procent is nodig, aldus Brussel, om de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden te beperken. (NRC)

Winst NIBC daalt over afgelopen kwartaal

Rotterdam. De kleine zakenbank NIBC heeft het afgelopen kwartaal minder winst gemaakt. Toch zegt de bank blij te zijn met het resultaat wegens de „moeilijke marktomstandigheden”. In hetzelfde kwartaal vorig jaar kwam de winst nog uit op 20 miljoen euro. Dat maakte de bank vandaag bekend. Ook over de eerste negen maanden van dit jaar daalde de winst in vergelijking met vorig jaar van 62 miljoen euro naar 60 miljoen euro. De zakenbank liet ook weten geen staatsobligaties van Spanje, Italië, Griekenland, Ierland of Portugal in bezit te hebben. (NRC)

‘Deal Philips met TPV kan nog mislukken’

Amsterdam. Een afspraak tussen Philips en het Chinese TPV om de televisieactiviteiten onder te brengen in een gezamenlijke joint venture kan alsnog mislukken. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. De aandeelhouders van TPV (China Electronics Corp en het Japanse Mitsui) kunnen nog tegenstemmen. (Dow Jones)