Kortkolom buitenland

Uitbraak van cholera in kamp Dabaab in Kenia

Genève. In het Keniaanse opvangkamp Dadaab voor Somalische vluchtelingen is cholera uitgebroken. Dat heeft het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN in Genève gisteren bekendgemaakt. Inmiddels zijn er na laboratoriumonderzoek tien gevallen vastgesteld van de ziekte. Bij vijftig anderen wordt er vanuit gegaan dat ze eveneens aan cholera lijden. Eén patiënt is overleden. Naar wordt aangenomen is de ziekte overgebracht door vluchtelingen die pas onlangs uit Somalië zijn vertrokken. In het kamp verblijven in totaal enige honderdduizenden vluchtelingen. Hulpverleners hebben inmiddels maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. (AFP, BBC)

Ai Weiwei betaalt fiscus in China onder protest

Peking. Kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft gisteren tegen zijn zin een cheque uitgeschreven voor de Chinese regering ter waarde van bijna een miljoen euro. Anders riskeerde hij opnieuw te worden vastgezet in verband met beschuldigingen van belastingfraude. Bovendien had hij dan geen bezwaar kunnen aantekenen tegen de claim van 1,7 miljoen euro van de autoriteiten voor achterstallige belastingen. Sympathisanten hebben geld voor hem ingezameld. Ai zat sinds april bijna drie maanden gevangen, in wat wordt gezien als een poging hem te intimideren. Ai toont zich vaak in het openbaar kritisch over de regering. (Reuters, BBC)

Vicepresident Peru weg na corruptieschandaal

Lima. De Peruaanse vicepresident Omar Chehade is afgetreden na beschuldigingen van corruptie. Justitie was een onderzoek begonnen omdat Chehade ervan werd verdacht een hoge politiefunctionaris te hebben aangespoord zijn broer te helpen bij het verwijderen van arbeiders uit een suikerplantage om zo de weg vrij te maken voor een nieuwe eigenaar. President Ollanta Humala had Chehade vorige week opgeroepen te vertrekken maar hij had dat verzoek toen naast zich neergelegd. Er is een tweede vicepresident, die op betere voet met Humala staat. (Reuters)

Verdachten in Oslo: we zijn geen terroristen

Oslo. Drie mannen die ervan worden verdacht een terroristische aanslag te hebben beraamd op de Deense krant Jyllands Posten wegens de publicatie van een serie spotprenten van Mohammed, hebben gisteren voor een Noorse rechtbank verklaard dat ze onschuldig zijn. Ze werden in juli 2010 aangehouden door de Noorse politie. Volgens de Noorse aanklager hadden de mannen een bom proberen te bouwen in een laboratorium dat in een kelder was gevestigd. Later zouden ze van plan zijn veranderd en de Deense spotprenttekenaar Kurt Westergaard hebben willen aanvallen. De drie mannen waren afkomstig uit Irak, het westen van China en Oezbekistan en onderhielden volgens de aanklager contacten met het terreurnetwerk Al-Qaeda. (AP)

Filippijnse president houdt voorganger vast

Manila. De Filippijnse ex-president Gloria Arroyo, zowel verdacht als ernstig ziek, is gisteren op het vliegveld tegengehouden vlak voordat ze op een vlucht naar naar Singapore zou stappen. Zij zei zich daar te willen laten behandelen voor de botziekte waaraan zij lijdt. Volgens haar opvolger Benigno Aquino speelt Arroyo een toneelstukje. Tegen haar, president tussen 2001 en 2010, loopt een onderzoek wegens het plunderen van staatseigendommen en het saboteren van verkiezingen. Aquino ging voorbij aan het besluit van Hooggerechtshof dat Aquino haar vorige week ten onrechte had verboden het land te verlaten. (AP, BBC)