Klachten over drums, poep- en piesstank

NEW YORK, NY - NOVEMBER 15: Occupy Wall Street protesters stand on a light pole and a pay phone after the police in riot gear removed the protesters the protesters early in the morning from Zuccotti Park on November 15, 2011in New York City. Hundreds of protesters, who rallied against inequality in America, have slept in tents and under tarps since Sept. 17 in Zuccotti Park and has since become the epicenter of the global Occupy movement. The raid in New York City follows recent similar moves in Oakland, California, and Portland, Oregon. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
NEW YORK, NY - NOVEMBER 15: Occupy Wall Street protesters stand on a light pole and a pay phone after the police in riot gear removed the protesters the protesters early in the morning from Zuccotti Park on November 15, 2011in New York City. Hundreds of protesters, who rallied against inequality in America, have slept in tents and under tarps since Sept. 17 in Zuccotti Park and has since become the epicenter of the global Occupy movement. The raid in New York City follows recent similar moves in Oakland, California, and Portland, Oregon. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

De bezetting van Wall Street was ten einde – voor even dan. De politie in New York heeft gisterochtend het Occupy-kamp in Zuccotti Park ontruimd. Het park was sinds september het hart van de protesten tegen de financiële sector in Manhattan en heeft soortgelijke protesten tegen ‘graaiende bankers’ over de hele wereld geïnspireerd.

De nachtelijke actie kwam onverwacht voor de honderden betogers die permanent bivakkeerden in het kamp. De stemming was gespannen en sommigen boden fel verzet, maar geweld bleef uit. Zeventig mensen zijn opgepakt.

De actie volgde op een groeiend aantal klachten van omwonenden over criminaliteit, de drumgeluiden die de hele nacht klonken, de stank van pies en poep en de vertrapte bloemen. De eigenaar van het park, Brookfield Office Properties, vroeg uiteindelijk de politie het protestkamp op te breken.

Het kantoor van burgemeester Michael Bloomberg stuurde een tweet waaruit bleek dat de demonstranten te verstaan was gegeven „tijdelijk te vertrekken”. Ze zouden kunnen terugkeren nadat het park was schoongemaakt, maar mochten geen nieuw kamp opzetten. Een paar uur later werd dit besluit echter door de rechter in New York teniet gedaan. Voorlopig mogen de betogers terug naar het park – met tenten.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer