Kamer wil verbod op weigerambtenaar

De VVD stemde tegen om ‘de rust in de coalitie te behouden’. Dankzij de PPV echter kwam er toch een meerderheid.

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de weigerambtenaar. De PVV steunde gisteren een voorstel van GroenLinks om per 1 januari gemeenten te verbieden trouwambtenaren in dienst te hebben die vanwege gewetensbezwaren weigeren om homoseksuelen te trouwen. Daarmee is er een meerderheid voor het plan. De VVD stemde, net als de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, tegen.

De liberalen, in principe tegenstander van weigerambtenaren, moeten met het oog op de steun van de SGP in de Eerste Kamer rekening houden met de wensen van de confessionele partijen. Daarom stemde de VVD-fractie, met veel tegenzin, gisteren dan ook tegen de motie van GroenLinks.

Nooit leuk om tegen je eigen standpunt te moeten stemmen, zei VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze sprak van een „moeilijk moment”. Volgens haar heeft haar fractie ‘ten behoeve van de rust in de coalitie’ de afweging gemaakt om tegen de motie te stemmen.

Verrast door de opstelling van de PVV was ze niet. „Ik hoorde vanochtend dat de PVV voor zou stemmen. De PVV heeft een andere afweging gemaakt. Dat mag.”

SGP-voorman Kees van der Staaij noemt de aangenomen motie ‘triest’. „Bij de Kamermeerderheid is kennelijk noch de joodse, noch de christelijke traditie in veilige handen”, laat hij op Twitter weten. Hij verwijst naar het onlangs aangenomen wetsvoorstel tegen ritueel slachten.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) spreekt van een ‘inperking van vrijheid’. „Voor de duidelijkheid: ik ben voorstander van het homohuwelijk. Maar vind begrip voor afwijkende standpunten belangrijk”, twittert hij. (Novum)