India heeft zijn glans verloren

Het World Economic Forum – dat het meest bekend is van zijn jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse Davos – heeft voor het eerst een topconferentie in de Indiase miljoenenstad Mumbai gehouden. De retoriek van de deelnemers wekt de indruk dat het verhaal van het ‘India Shining’ nog steeds opgaat. Maar het refrein beklijft niet meer. De cijfers vertellen een ander verhaal.

Op de topconferentie heeft Mukesh Ambani, president-commissaris van het bedrijvenconglomeraat Reliance Industries en de rijkste man van India, gezegd: „Mensen denken dat India een land van miljarden problemen is, maar India is een land van miljarden kansen. India is klaar voor de start.” Dit gevoel vond weerklank bij de minister van Handel, Anand Sharma, en talloze andere sprekers.

Een nadere bestudering van de Indiase economie levert een minder rooskleurig beeld op – althans op de korte termijn.

Uit een opiniepeiling onder ruim twintig economen die in oktober door Reuters werden ondervraagd, blijkt dat de meesten hun groeiverwachtingen neerwaarts hebben bijgesteld. Zeker, het bruto binnenlands product (bbp) zal nog steeds groeien in een tempo waar het grootste deel van de ontwikkelde wereld alleen maar van kan dromen. Maar de industriële productie is in september op jaarbasis met slechts 1,9 procent toegenomen, de traagste groei in twee jaar tijd. De cijfers bleven ook achter bij de verwachtingen van de markt.

Het Indiase begrotingstekort is opgelopen tot boven de 5 procent, terwijl het tekort op de handelsbalans in oktober hoger is uitgevallen dan op welk moment dan ook in de afgelopen zeventien jaar. Dat zorgt ervoor dat de druk op de roepie, de slechtst presterende Aziatische munt dit jaar, is toegenomen. De inflatie blijft ook rond de 10 procent hangen, ondanks dertien renteverhogingen door de centrale bank de afgelopen anderhalf jaar.

Ambani en anderen zouden bang kunnen zijn om de regering in New Delhi publiekelijk te bekritiseren, en dat kan verklaren waarom de zaken zo optimistisch worden voorgesteld. Er werden zorgen geuit – zoals te doen gebruikelijk bij zulke gelegenheden in India – over de corruptie en de krakkemikkige infrastructuur. Maar dat is niet het hele verhaal. Grote structurele problemen beïnvloeden de groei. Het begrotingstekort, het tekort op de handelsbalans en de aanhoudend hoge inflatie zijn evenzeer zorgelijk voor het Indiase bedrijfsleven.

Hoewel de problemen van de eurozone op dit moment de wereld in hun greep houden, heeft India ook zijn glans verloren.

Jeff Glekin

Vertaling: Menno Grootveld

    • Jeff Glekin