Hiddink definitief niet op EK

Kroatië, Tsjechië en Ierland hebben zich via de play-offs geplaatst voor het EK voetbal komende zomer.

Ierland, Tsjechië en Kroatië hebben zich gisteravond geplaatst voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne. De ruime zeges die deze landen behaalden in hun eerste play-offwedstrijden kwamen geen moment in gevaar. Het duel Portugal - Bosnië-Herzegovina was nog niet afgelopen toen deze krant naar de drukkerij ging. In Sarajevo werd het vrijdag 0-0.

Turkije, onder leiding van bondscoach Guus Hiddink, bleef in Zagreb tegen Kroatië een nieuwe nederlaag bespaard (0-0). Na de 3-0 nederlaag in Istanbul was er voor de ploeg van de Nederlandse trainer weinig eer meer te behalen. Volgens Turkse media zou Hiddink na het duel met Kroatië zijn functie neerleggen. Hiddink, die vorige week 65 werd, was met Nederland, Zuid-Korea, Australië en Rusland op een eindtoernooi actief. Met zijn vijfde land, Turkije, lukte het niet. Turkse media leggen de schuld bij Hiddink, die ondanks zijn riante salaris en reputatie de Turken niet aan het voetballen kreeg.

Ierland speelde in Dublin gelijk tegen Estland (1-1). Stephen Ward en Konstantin Vassiljev scoorden in het duel dat onder leiding stond van de Nederlander Björn Kuipers. In Tallinn wonnen de Ieren vrijdag met 4-0. Het is pas de tweede keer dat de Ieren zich weten te plaatsen voor een EK. In 1988 zaten ze in de groep bij de latere winnaar Nederland, dat zichzelf tegen Ierland met een laat kopdoelpunt van Wim Kieft voor de halve finales plaatste. Ierland was ook actief op de WK’s in 1990, 1994 en 2002.

Tsjechië won opnieuw van Montenegro (1-0), door een treffer van Petr Jiracek. In Praag werd het 2-0. Naast Ierland, Tsjechië en Kroatië gaan ook Polen, Oekraïne, Nederland, Italië, Duitsland, Spanje, Engeland, Denemarken, Griekenland, Rusland, Frankrijk, Zweden en Portugal of Bosnië-Herzegovina naar het EK.

Op 2 december is de loting voor de groepsindeling. Nederland en Spanje zijn met gastlanden Polen en Oekraïne groepshoofd. (NRC)