Grote partij illegaal Chinees vuurwerk onderschept in Rotterdam

Caption: 01-01-2010, Rotterdam Vuurwerk Erasmusbrug. Foto Bas Czerwinski
Caption: 01-01-2010, Rotterdam Vuurwerk Erasmusbrug. Foto Bas Czerwinski Vuurwerk boven de Erasmusbrug in Rotterdam op 1 januari 2010. Foto NRC / Bas Czerwinski

In de haven van Rotterdam is zevenduizend kilo zeer gevaarlijk vuurwerk uit China in beslag genomen. Het vuurwerk zat in een container met gewoon vuurwerk dat bestemd was voor Oostenrijk.

Dat meldt de VROM-inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het in beslag genomen vuurwerk betrof zogenoemde vipers. Ze bevatten per stuk tot 34 gram flitspoeder, terwijl in Europa maar een halve gram is toegestaan. Het vuurwerk behoort tot het zwaarste dat ooit is aangetroffen, meldt persbureau Novum. De inspectie stelt een onderzoek in naar de herkomst en bestemming van de partij.

De vondst werd gedaan op de dag dat Nederland met China een overeenkomst tekent om informatie uit te wisselen over illegale handel in vuurwerk. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma sloot het verdrag in Beijing.

    • Hans Klis