‘Groei Britse economie stagneert door schuldencrisis’

Caption: A bus is driven past the Bank of England, in London's City financial district, Thursday, Nov. 3, 2011. European stocks gained Thursday amid mounting expectations that a Greek referendum on a European bailout plan will be abandoned. Britain's FTSE 100 swung between gains and losses before edging up 0.5 percent to 5,510. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Caption: A bus is driven past the Bank of England, in London's City financial district, Thursday, Nov. 3, 2011. European stocks gained Thursday amid mounting expectations that a Greek referendum on a European bailout plan will be abandoned. Britain's FTSE 100 swung between gains and losses before edging up 0.5 percent to 5,510. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) De Bank of Engeland in Londen. Foto AP / Lefteris Pitarakis

De Bank of England voorspelt dat de economische groei in Groot-Brittannië volgend jaar zal stagneren. Dit zou voor een aanzienlijk deel te maken hebben met de economische problemen in de eurozone, de belangrijkste handelspartner van het land.

Dat zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Financiën tegenover persbureau Reuters. Het Monetary Policy Committee van de bank stelt ook dat inflatie in 2012 op jaarbasis waarschijnlijk sterk afneemt. Daarnaast kan ze binnen twee jaar onder de 1,5 procent uitkomen - waarmee het lager uitkomt dan de beoogde twee procent, schrijft AP.

Volgens hem is Groot-Brittannië niet immuun voor de problemen in de eurozone, maar doet het land “alles” om de Britse economie “te beschermen” en het te behouden als “een veilige haven” in een tijd van “internationale instabiliteit en onzekerheid”.

Hoogste werkloosheidcijfers in zeventien jaar

Volgens gouverneur Mervyn King van de Bank Of England kan de economische groei volgend jaar vertraagd worden door de schuldencrisis. Maar Groot-Brittannië werd naast de problemen in de eurozone vandaag geconfronteerd met de hoogste werkeloosheidscijfers in zeventien jaar, schrijft The Guardian. Het aantal werklozen steeg tot 2,62 miljoen en ongeveer 21,9 procent van de jongeren zit zonder baan.

Meer integratie in eurozone

Afgelopen maandag zei de Britse premier David Cameron nog dat het tijd is om de relatie met de Europese Unie te “hermoduleren“, om de positie van Groot-Brittannië binnen Europa meer invloed te geven en, niet zoals critici aanvoeren, de banden met het continent te verbreken.

Volgens president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso is het van levensbelang voor de eurozone om het beleid nog verder te integreren. Tegen het Europees Parlement in Brussel zei hij vandaag dat zonder “verdere integratie, convergentie en discipline” van de Europese Unie de euro “niet kan overleven”. Hij riep lidstaten op om de monetaire unie te versterken met een economische unie, meldt persbureau AP.

De EU presenteert daarom de komende weken nieuwe voorstellen voor een versterkt economisch en budgettair bestuur. Volgens EU-president Herman Van Rompuy kan een beperkte verdragswijziging nodig zijn hiervoor, maar bieden de huidige regels genoeg mogelijkheden voor het verder integreren van de eurozone.

Interactieve graphic: Europa in cijfers