Grieks kabinet van Papademos krijgt vertrouwen van parlement

Caption: Greek Prime Minister Lucas Papademos, right, speaks with Finance Minister Evangelos Venizelos during a parliamentary meeting in Athens, Wednesday, Nov. 16, 2011. Greece was negotiating with international bankers Wednesday over the details of a euro 100 billion ($135 billion) writedown of its debt, as the country's new prime minister geared up to win a confidence vote on his coalition government. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) De Griekse minister Lucas Papademos (R) met minister van Financiën Evangelos Venizelos voor de vertrouwensstemming in het Griekse parlement. Foto AP / Thanassis Stavrakis

De nieuwe Griekse regering van premier Lucas Papademos heeft het vertrouwen gekregen van het parlement.

Papademos kreeg een overtuigende meerderheid van de stemmen in een vertrouwensstemming. Hiermee krijgt hij samen met zijn nieuw gevormde kabinet het mandaat om snel politieke hervormingen en bezuinigingen door te voeren om aanspraak te maken op de Europese noodsteun om de Griekse schuldencrisis te bestrijden, meldt persbureau AFP.

Vorige week werd de nieuwe Griekse regering onder Papademos gepresenteerd, een voormalig vice-president van de Europese Centrale Bank.

Voor de stemming benadrukte Papademos in een toespraak dat hij optimistisch is dat de eurozone de crisis zal kunnen bezweren en riep daarom de partijen op om zich volledig te committeren aan het reddingsplan en de voorwaarden daarvoor. Bovendien drukte hij de parlementariërs op het hart dat Griekenland binnen de eurozone moet blijven, omdat anders de problemen voor Griekenland en Europa nog groter worden.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis