Ongelukken door gladheid op Nederlandse wegen

Het verkeer heeft vanochtend voor het eerst deze winterperiode last van gladheid. Op verschillende plaatsen in het land was het vanochtend plaatselijk glad door bevriezing en gebeurden ongelukken.

  • Op de A9 in Noord-Holland raakten volgens de de Verkeersinformatiedienst vanochtend bij knooppunt Rottepolderplein meerdere auto’s in een slip bij de brug over het Zijkanaal C. Dat gebeurde in beide richtingen. Het eerste ongeluk vond al in de vroege ochtend plaats, waardoor rond 06.00 uur al vijf kilometer file stond tussen Beverwijk en knooppunt Rottepolderplein. Daarna waren bij het knooppunt nog twee ongelukken. Richting Amstelveen stond rond 07.00 uur vijftien kilometer file.
  • Op de A15 Nijmegen richting Rotterdam ontstonden vanochtend files doordat een vrachtwagen een dieseltank bij Hardinxveld-Giessendam verloor. Er was lange tijd maar één rijstrook open. Om 08.00 uur stond er 15 kilometer vanaf de afrit Leerdam, aldus de ANWB.

De totale filelengte in Nederland valt mee. Er kan worden gesproken van een reguliere spits.

Vooral bruggen glad

Weeronline.nl meldt dat het in het hele land vooral bij bruggen glad kan zijn. “De afgelopen nacht is bij veel bruggen gestrooid”, zegt een woordvoerder.

“De temperatuur van het wegdek bleef tot vandaag boven het vriespunt omdat de grond nog warm was, maar nu is hij onder het vriespunt gekomen.”

Door het doorbreken van de zon is de temperatuur van het wegdek inmiddels boven het vriespunt.

In Groningen kwam de temperatuur het afgelopen weekeinde ook al onder het vriespunt, maar toen was het niet vochtig. Weeronline.nl verwacht morgen en de dagen daarna geen last van gladheid. “We verwachten in de nachten temperaturen van rond de vier graden.”

Bekijk hier een overzicht van alle files in Nederland en foto’s van het herfstweer op NUfoto.

    • David Haakman