Genoeg tijd om zijn vrouw te ‘dolare’

Twintig wetenschappers van het humanistisch Latijn stonden gisteren in Nijmegen stil bij het feit dat Janus Secundus, de belangrijkste Nederlandse dichter van de zestiende eeuw, vijfhonderd jaar geleden werd geboren. Werner Gelderblom promoveert binnenkort op een manuscript van Secundus.

De belangrijkste Nederlandse dichter van de zestiende eeuw werd vandaag precies vijfhonderd jaar geleden geboren. Janus Secundus, in het dagelijks leven Jan Nicolai, schreef virtuoze liefdesgedichten in het Latijn en werd daarmee beroemd bij de Europese elite. Hij overleed jong: op 24-jarige leeftijd.

Vijfhonderd jaar later zijn er weinig Nederlanders die zijn naam kennen. Zijn geboortedag wordt deze week in kleine kring gevierd. Aan de Nijmeegse Radboud Universiteit komen twintig specialisten van het humanistisch Latijn bijeen, op uitnodiging van Werner Gelderblom, die zelf binnenkort promoveert op een manuscript van Secundus.

„Een uniek manuscript”, vertelt Gelderblom. „Het is de drukkerskopij van de Verzamelde werken uit 1541 die veel wijzigingen en toevoegingen bevat. We zien de dichter aan het werk. Voor het eerst kunnen we het schrijfproces bij een Latijnse dichter uit onze contreien bestuderen.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Dinsdag 15 november 2011, pagina 16 - 17. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • een onzer redacteuren