‘Gaddafi probeerde westerse diplomaten te laten liquideren’

Foto Reuters / Alessandro Bianchi

De Britse inlichtingendiensten hebben pogingen van Gaddafi’s regime om westerse diplomaten in Benghazi te vermoorden in de kiem gesmoord. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vanmiddag in een toespraak gezegd.

Hague sprak in zijn toespraak over het werk van de Britse veiligheidsdiensten tijdens de oorlogsmissie in Libië en zei dat de diensten levens hebben gered. Zo zou het regime van Gaddafi tijdens de maanden durende strijd “een aantal westerse diplomaten in Libië” hebben willen laten vermoorden. De Britse inlichtingendiensten zouden de Nationale Overgangsraad in Benghazi, zelf ook een doelwit, op tijd over de plannen hebben ingelicht, waardoor de aanvallen zouden zijn voorkomen.

Benghazi is de tweede stad van Libië en ligt in het oosten van het land. Het was altijd al een stad waar veel verzet tegen het regime van Gaddafi bestond en het wist zich in februari als eerste grote stad te bevrijden van zijn regime. Toen Gaddafi vervolgens de stad probeerde te heroveren en dreigde de inwoners als ratten uit te roeien, besloot de NAVO militair in te grijpen om de Libische burgerbevolking te beschermen. Gaddafi’s regime stortte in augustus in met de val van Tripoli.

    • Pim van den Dool