Ex-premier Oekraïne blijft in cel

De Oekraïense ex-premier en oppositieleider Joelia Timosjenko blijft de komende zeven jaar zeer waarschijnlijk in de cel, ondanks grote druk van de Europese Unie op Oekraïne om haar vrij te laten.

Het parlement wees gisteren met grote meerderheid een wetsvoorstel af dat machtsmisbruik door politici niet meer strafbaar stelt. Die wet had tot amnestie kunnen leiden. Tegen Timosjenko lopen nog verschillende andere zaken. De kans bestaat dat ze daardoor nog veel langer vastzit.

Algemeen werd verwacht dat de partij van president Janoekovitsj, die een meerderheid in het parlement bezit, voor het voorstel zou stemmen en dat Timosjenko vervolgens amnestie zou krijgen. EU-leiders hebben afgelopen weken aangedrongen op de wetswijziging.

De VS en de EU hebben felle kritiek geuit op de veroordeling van Timosjenko in oktober, wegens machtsmisbruik. Ze zou een voor Oekraïne nadelig gasakkoord hebben gesloten met Rusland in 2009. Ze kreeg zeven jaar celstraf.

Volgens de VS en de EU was dat proces politiek gemotiveerd. De EU zegde in de daaropvolgende dagen een topconferentie af waar onderhandeld zou worden over een associatieverdrag met Oekraïne.

Timosjenko geldt als de belangrijkste tegenstander van Janoekovitsj bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Janoekovitsj maakte gisteren bekend dat de onderhandelingen voor het associatieverdrag met de EU eind vorige week voltooid zijn en dat zijn land in december weer met de EU om de tafel zit.