Europadirecteur IMF vertrekt - Portugal krijgt opnieuw noodhulp

De Europadirecteur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Portugees Antonio Borges, stapt op “om persoonlijke redenen”. Dat heeft het IMF vanavond bekend gemaakt. De Iraans-Britse Reza Moghadam volgt Borges op.

De 63-jarige Borges was als directeur van de afdeling Europa “een belangrijke man” binnen het IMF, zegt onze economieredacteur Melle Garschagen. Of Borges daadwerkelijk om persoonlijke redenen is opgestapt is onduidelijk. Het kan daadwerkelijk om persoonlijke redenen gaan, maar zijn opstappen kan ook duiden op meningsverschillen binnen het IMF over het oplossen van de eurocrisis, aldus Garschagen:

“Binnen het IMF zijn verschillende stromingen, zoals een stroming die voor een strikt bezuinigings- en hervormingsbeleid bepleit en een stroming die juist meer van de Keynesiaanse lijn van staatsinvesteringen is om op de economie weer op gang te krijgen.”

Borges wordt opgevolgd door Reza Moghadam, een Brit van Iraanse komaf. Hij is sinds 1992 medewerker van het IMF en sinds 2008 de directeur van Strategie, Beleid en Evaluatie. Zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd door het bestuur van het IMF.

Portugal krijgt volgende deel noodhulp van acht miljard euro

Het opstappen van Borges komt op de dag dat de trojka van IMF, ECB en Europese Unie bekend maakte dat Portugal, het land waar Borges vandaan komt, genoeg vorderingen maakt op het gebied van hervormen om aanspraak te maken op een derde tranche noodhulp van acht miljard euro. In totaal is Portugal een bedrag van 78 miljard aan steun beloofd.

    • Pim van den Dool