'EU-geld Athene verdwijnt'

Miljarden euro’s aan Europese subsidies voor Griekenland komen nooit aan. Het geld verdwijnt tussen Brussel en Athene in „een wirwar aan consultants en minibedrijfjes”. Dit schrijft ambtenaar Ruard Wallis de Vries van de Europese Commissie vandaag in deze krant. Wallis de Vries, die op persoonlijke titel schrijft, woonde en werkte jarenlang in Griekenland.

Het komt niet vaak voor dat Brusselse ambtenaren openlijk hun visie op actuele en controversiële onderwerpen geven. Behalve het verdwijnen van tientallen procenten aan Europees subsidiegeld hekelt Wallis de Vries de rol van de Grieks-orthodoxe kerk. Die bezit veel grond maar betaalt daarover geen belasting. Ook laakt hij het „sterk uitgedijde” overheidsapparaat, de „machtige” vakbonden en de Griekse zwartgeldeconomie. „Cardiologen verdienen volgens de belastingdienst zo’n 25.000 euro per jaar – yeah right.”

Verkeerd Griekenlandakkoord in de verkeerde tijd: pagina 15