Espresso met Jeanine Hennis-Plasschaert

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert is uitgesproken voorstander van een verbod op weigerambtenaren, maar stemde tegen een motie die een einde moet maken aan deze gewetensbezwaarde overheidsdienaren. ‘Het is tandenknarsend en tenenkrommend,’ zegt Hennis-Plasschaert bij een espresso.

Jeanine Hennis-Plasschaert. Screenshot Youtube / aldeadle

Politiek

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert is uitgesproken voorstander van een verbod op weigerambtenaren, maar stemde tegen een motie die een einde moet maken aan deze gewetensbezwaarde overheidsdienaren. ‘Het is tandenknarsend en tenenkrommend,’ zegt Hennis-Plasschaert bij een espresso. ‘Maar zo stellen we de SGP tevreden en dat is natuurlijk in het landsbelang.’ Ik vertel dat de SGP geen voorstander is van vrouwen in de politiek. ‘O,’ zegt het VVD-kamerlid, ‘dan moet ik maar snel uit de Kamer.’ Hoe sneller, hoe beter? Jeanine Hennis-Plasschaert knikt enthousiast. ‘Liever vandaag dan morgen.’

Gisteren maakte Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bekend dat er in het parlement minder hoogopgeleide mensen zouden moeten zitten. ‘Moet ik nu wel of niet vandaag opstappen?’ zegt Hennis-Plasschaert paniekerig. ‘Ik ben stom, maar niet laagopgeleid.’ Ik leg heel geduldig uit dat Verbeet vindt dat iedereen zich vertegenwoordigd moet voelen door de parlementariërs in de Kamer. ‘Ook homo’s?’ vraagt Hennis-Plasschaert. Ik knik. ‘Dus ik moet toch gewoon weg?’ Het VVD-Kamerlid neemt nog een slokje espresso. ‘Maar moet Wilders dan niet ook weg?’ vraagt ze dan. ‘O, nee. Die heeft niets tegen homoseksuelen.’

    • Ernest van der Kwast