Eindeloos smachten toch nog beloond

scene uit de film The Twilight Saga : The Breaking Dawn Part 1 FOTO: Independent Films KRISTEN STEWART and ROBERT PATTINSON star in THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN - PART 1

The Twilight Saga: Breaking Dawn. Part 1 Regie: Bill Condon. Met: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner. In: 103 bioscopen. **

In Breaking Dawn, het voorlaatste deel van de Twilight -reeks, doen mens Bella en vampier Edward eindelijk waar drie films naar toe gewerkt is: ze hebben seks. Maar de auteur van de verfilmde bestsellers, Stephenie Meyers, is een Mormoon, dus geen seks voor het huwelijk. Het blijft keurig. Eerst volgt de trouwerij tussen de twee hoofdpersonen, waarbij Jacob – in de vorige twee delen de amoureuze concurrent van Edward – letterlijk aan de zijlijn staat. Tot zijn frustratie en verdriet.

Verstokte romantici en zwijmelende tieners – de doelgroep – kunnen hun (puber)hart ophalen aan de gedetailleerde voorbereidingen op de huwelijksvoltrekking tussen Bella en Edward, hun gepassioneerde bezegeling van de echtverbintenis na het uitspreken van het jawoord en hun huwelijksreis via Brazilië naar een prachtig afgelegen eiland.

Eenmaal aangekomen op die exotische locatie is het moment daar. De huwelijksnacht. Op pesterige wijze staat de film daar bijna stil. Bella draalt rond het hemelbed, Edward gaat van de zenuwen maar even zwemmen. Vervolgens moet Bella omslachtig besluiten welk sexy slipje ze aantrekt en scheert ze omstandig haar benen – blijkbaar had ze dat nog niet gedaan voor het trouwfeest. Op de geluidsband klinken afwisselend dromerige popliedjes en strijkers. De scène waarin ze ‘het’ dan eindelijk doen ontleent zijn spanning aan de vraag of Edward zich voldoende kan inhouden: zal hij zich in het vuur van het liefdesspel kunnen beheersen of zal hij Bella in de nek bijten en tot vampier maken?

Maar deze vraag is slechts de voorbode van een veel serieuzere kwestie als Bella zwanger blijkt. Wat voor kind wordt het? Is het wel verstandig de baby te houden?

Het slot van de cyclus is, net als bij de verfilming van het laatste Harry Potter-boek, in tweeën geknipt. Breaking Dawn Part 2 volgt pas over een jaar. Dit opknippen betekent dat een echte climax nu ontbreekt. Dat maakt dit deel behoorlijk saai. En dan moet je nog een jaar wachten ook voor het vervolg. Toch weer een coïtus interruptus.

André Waardenburg

    • André Waardenburg