Eén op zeven kinderen online gepest

Ruim een kwart van de ouders is bang dat hun kinderen nu of in de toekomst digitaal worden gepest. Een op de zeven kinderen wordt daadwerkelijk gepest op internet, via e-mail of chat. Dat stelt adviesbureau Dialogic in een onderzoek voor Mediawijzer.net. Daarbij zijn meer dan vijfhonderd instellingen aangesloten die de mediawijsheid van jongeren willen vergroten.

Ouders die veel media gebruiken – als entertainment of ter informatie – maken zich meer zorgen dan ‘medialuwe’ ouders. Tegelijkertijd bestaat volgens Dialogic een direct verband tussen het mediagebruik van ouders en de kans op problemen met mediagebruik van hun kinderen. Het onderzoeksbureau ondervroeg 251 jongeren tussen 10 en 14 jaar en 317 ouders. Jongeren zitten gemiddeld helft van hun vrije tijd achter een beeldscherm. Een kwart van hen heeft een smartphone.

Gebruiken ouders media vaak voor ter ontspanning, bijvoorbeeld door veel tv te kijken, dan dreigt bovenmatig gebruik van media door hun kinderen. Kinderen van ouders die vooral informatie consumeren, scoren vooral op zorgeloosheid. Zij laten sneller persoonlijke gegevens achter online of chatten met onbekenden. Mediawijzer.net heeft het onderzoek laten uitvoeren in het kader van de Week van de mediawijsheid die maandag begint.