‘Duizenden inwoners Koeweit bestormen parlement’

Enkele tientallen betogers slaagden er vanavond in het parlement van Koeweit binnen te dringen. Foto AFP / Yasser al-Zayyat

Duizenden Koeweiti’s hebben vanavond het parlement in hoofdstad Koeweit-Stad bestormd. De betogers zouden de bestorming hebben ingezet nadat een protest door politie en elitetroepen uiteen was geslagen.

De informatie over de bestorming komt van persbureau AFP, dat zich baseert op een parlementariër van de oppositie in Koeweit. “Nu hebben we het huis van het volk betreden”, zou parlementariër Mussallam al-Barrak hebben gezegd. De oppositie in Koeweit riep vanavond tijdens de betoging in Koeweit-stad op tot het terugtreden van de premier en was onderweg naar zijn ambtswoning toen de politie en veiligheidstroepen zouden hebben ingegrepen, waarbij volgens ooggetuigen vijf gewonden vielen.

De demonstranten zouden erin geslaagd zijn het parlement binnen te dringen en hebben daar volgens bronnen van het AFP het volkslied gezongen. Na een paar minuten zouden de activisten weer zijn vertrokken.

Roep om aftreden premier wegens corruptieschandaal klinkt al langer

In Koeweit wordt al lange tijd gedemonstreerd voor het aftreden van premier Nasser Mohammed al-Ahmad al-Sabah. Sjeik Nasser, een neef van de emir van Koeweit, wordt door de oppositie verantwoordelijk gesteld voor een ongekend groot corruptieschandaal waarbij ook vijftien van de vijftig parlementsleden betrokken zouden zijn. De procureur-generaal heeft in september een onderzoek geopend naar de bankrekeningen van de verdachte parlementsleden, die volgens de oppositie in totaal ongeveer 300 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen van de regering.

In de oliestaat Koeweit is de politiek bijzonder levendig in vergelijking met de andere Arabische Golfstaten, schreef NRC Handelsblad vorige maand:

“De oppositie, die een ruime minderheid in het parlement vertegenwoordigt, neemt geen blad voor de mond. Aan de andere kant heeft de emir al verscheidene malen gebruik gemaakt van zijn recht om het parlement te ontbinden als de oppositie naar zijn zin te ver ging.”


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool