Doe Maar op Symphonica in Rosso? Laat maar...

Doe Maar doet de volgende Symphonica in Rosso. Het fenomeen uit de jaren tachtig rond zangers Henny Vrienten en Ernst Jansz komt weer bij elkaar om in de voetsporen te treden van Marco Borsato, Lionel Ritchie, Diana Ross, Sting en Nick & Simon. Onvoorstelbaar, Doe Maar op het jaarlijkse kitschfestijn in de Gelredome. Ben ik de enige die onmiddellijk #laatmaar twitterde?

De triomfantelijke reünie van Doe Maar uit 2000 werd omgeven met een sfeer van heiligheid: het mocht geen nostalgische herhalingsoefening worden. Alleen als er eerst een nieuwe plaat gemaakt werd zou er voldoende artistieke grond zijn voor zo’n lucratieve nieuwe ademtocht. Rappers Brainpower en Def P kregen een prominente gastrol op het album met de veelzeggende titel Klaar, en de hippe veejay Eboman verzorgde het voorprogramma van de 16 uitverkochte optredens in Ahoy’.

Doe Maar was niet klaar. In 2007 gaven ze nog twee shows in De Kuip, waarna Vrienten zich weer kon toeleggen op zijn roeping als solitair en mediaschuw filmcomponist. Jansz ging het theater in met zijn goedbedoelde maar kreupele Dylanvertalingen. De herinnering aan Doe Maar als een van de waardigste Nederlandstalige popgroepen aller tijden bleef intact en het pensioen van bandleden Jan Hendriks en Jan Pijnenburg was veiliggesteld.

Symphonica in Rosso is alles wat Doe Maar niet was: een banaal inhaakfestijn als cynische winstmaker voor de zieltogende concertindustrie, die de hete adem van de crisis in haar nek voelt. Nu al kunnen kaarten gekocht worden voor de Symphonica’s van volgend jaar oktober, dertig jaar nadat Doe Maar zich met hits als Is dit alles en De bom de meest relevante band van Nederland mocht noemen. Vooral de toevoeging dat Doe Maar „na Nick & Simon” aan de beurt is, moet toch op zijn minst een beetje pijn doen, behalve in de portemonnee.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard