De Jager belooft Kamer scenario’s euro - ‘geen plan kleinere eurozone’

Minister De Jager in juni van dit jaar tijdens een Kameroverleg. Links de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister van Financiën De Jager laat op een rij zetten wat er bekend is over mogelijke scenario’s voor de toekomst van de euro. Dat zegde hij vanmiddag toe tijdens een debat over de eurocrisis in de Tweede Kamer.

De Jager zei volgens persbureau Novum graag bereid te zijn een samenvatting te laten maken van eerdere onderzoeken naar bijvoorbeeld herinvoering van de gulden of opsplitsing van de euro in een ‘neuro’ en een ‘zeuro’. “Ik begrijp dat u daaraan behoefte heeft”, zei De Jager tegen de Kamer. Het gaat daarbij om onderzoek uitgevoerd door instellingen als het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank, internationale instellingen en diverse banken.

Verschillende partijen hadden De Jager gevraagd nog eens samen te vatten wat eerdere onderzoeken hebben opgeleverd. Aanleiding was het onderzoek dat de PVV laat doen naar de kosten en baten van herinvoering van de gulden en de wens van de SGP om te laten onderzoeken wat de kosten zijn van het opsplitsen van de eurozone.

De Jager benadrukte dat hij geen ‘plan B’ heeft voor als het misgaat met de euro. “Wij houden uiteraard rekening met allerlei scenario’s, waarschijnlijke en minder waarschijnlijke, maar er is geen sprake van dat wij aankoersen op een plan B.”

‘Nederland niet betrokken bij plannen voor kleinere eurozone’

De minister zei vanmiddag in de Kamer dat Nederland niet betrokken is bij het maken van plannen rond de vorming van een kleinere muntunie dan de huidige eurozone. De Jager benadrukte verder dat er hard gewerkt wordt aan het “gevuld” krijgen van het Europese noodfonds EFSF. Hij vindt het betrekken van het IMF en de ECB bij het noodfonds een optie als het EFSF niet voldoende geld weet op te halen. Hij zei dat eind deze maand bekeken wordt wat het EFSF is “opgeschoten”.

    • Pim van den Dool