De euforie kapotgeschreven: Nederlandse pers kraakt Oranje na 3-0

Hét beeld van gisteravond: kop van jut Edson Braafheid kan de absolute wereldspeler Mesut Özil niet bijhouden. Foto Reuters / Morris Mac Matzen

De Nederlandse schrijvende pers laat vanochtend weinig heel van de enorme euforie die sinds het WK rondom Oranje hing. De ploeg van Bert van Marwijk is na de 3-0 gisteravond tegen Duitsland “ontluisterend, schokkend en een blaaskapel zonder dirigent”.

‘Oranje: een cabaretier zonder clou”

De Volkskrant trekt vanochtend een vergelijking tussen Duitsland als een gebeeldhouwde vrouw in klederdracht en Nederland als een onooglijk typetje in flodders. Duitsland was een harmonieus orkest, Nederland een aangeschoten blaaskapel zonder dirigent, aldus de krant. Oranje wordt “een cabaretier zonder clou” genoemd en het niveau van de Hollandse verdediging krijgt het label “schokkend”.

“Wat een aanfluiting was dat voetbal van Oranje dinsdag. Geen passie, geen kwaliteit, geen discipline. Niets, eigenlijk. (…) Het waren stramme mannetjes tegen dartele veulens. (…) De schrobbering moest eens gebeuren en misschien was dit dan het goede moment, wie zal het zeggen.” - Willem Vissers, de Volkskrant.

‘Hard en ontluisterend’

De Telegraaf vindt het helemaal niet erg om wakker geschud te worden. “Maar als dat gebeurt door Duitsland, en op een niet zachtzinnige wijze, dan wordt het allemaal veel pijnlijker”, schrijft Valentijn Driessen, die het Oranjespel “ontluisterend” vond. Ook hij kraakt met name het verdedigen van Nederland.

“Nederland maakte zich in Hamburg schuldig aan hard spel, met meer dan stevige tackles van onder meer Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Ryan Babel. Voornamelijk uit frustratie, want Oranje bakte er in de eerste helft helemaal niets van. (…) Verdedigen is een onderdeel van het voetbal waar Nederlanders en Oranje per definitie niet in uitblinken. Die kwetsbaarheid kwam ondubbelzinnig aan de oppervlakte.” - Valentijn Driessen, De Telegraaf.

‘Duitsland speelde zoals Oranje wíl spelen’

Het Algemeen Dagblad heeft nauwelijks een voldoende over voor welke Oranjespeler dan ook. Alleen Wesley Sneijder krijgt een zes, zo ook Ryan Babel “voor de moeite”. Vooral Kevin Strootman, die werd gewogen en te licht bevonden, en linksback Edson Braafheid krijgen ervan langs: een 4.

“Duitsland speelde zoals het Nederlands elftal dat graag wil doen: dominant, creatief en aanvallend. De defensie van Oranje, die vorige maand al schutterde tegen Zweden, bleek opnieuw niet waterdicht. (…) Misschien wel het meest pijnlijk was de manier waarop de derde treffer tot stand kwam. Invaller Nigel de Jong verspeelde de bal halverwege de eigen helft waarna Duitsland de Nederlandse achterhoede met een paar balcontacten stuk tikte. Özil had de bal daardoor bijna op de doellijn voor het intikken: 3-0.”- Algemeen Dagblad.

Ontmaskerend en pijnlijk, de 3-0 van Duitsland:
http://youtu.be/cF-IOWzzk-E

‘Allerminst geflatteerd’

Volgens Voetbal International legde Duitsland de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk “genadeloos op de pijnbank” en spreekt van een “zeer gevoelige tik”.

“Duitsland zette Nederland in de eerste helft te kijk. Nederland wist zich geen raad met de positiewisselingen van Duitsland. Het resultaat was allerminst geflatteerd, want met iets meer geluk had de score nog hoger kunnen uitvallen. In Hamburg bevestigde Duitsland zijn status van EK-favoriet, waar een meer bescheiden rol voor Nederland op zijn plaats is na de afstraffing.” - VI.

‘Over z’n top heen’

Marco van Basten opperde gisteren na afloop dat dit Oranje wel eens zijn beste tijd gehad kan hebben. Ook de sportredactie van NRC constateert een vergrijzingsprobleem ten opzichte van de, voor het komende EK topfavoriete, Duitsland en noemt Van Marwijks ploeg er een met “een smalle top”.

“En die top is niet alleen smal, maar ook relatief oud. Het komende EK en het WK 2014 in Brazilië zullen voor deze generatie aanstaande dertigers de laatste kansen zijn. Hoe anders is dat voor Duitsland dat tweede werd bij het EK van 2008 en derde op het WK in 2010, maar zich geen enkele zorgen hoeft te maken over de toekomst. Bondscoach Joachim Löw toonde na rust de constante talententoevoer in het Duitse voetbal. (…) De entree van Roy Beerens, Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum bij Oranje, vijf minuten voor tijd, was slechts voor de statistiek en niet voor de ommekeer.” - nrc.next.

Hoogtepunten en doelpunten Duitsland-Nederland:
http://youtu.be/t91pE51zoL4

    • Jules Seegers