Cruijff over benoeming Van Gaal: ze zijn gek geworden bij Ajax

Foto NRC / Bas Czerwinski

Johan Cruijff is naar eigen zeggen pas vanavond om zeven uur op de hoogte gebracht van het besluit van de Raad van Commissarissen om Louis van Gaal te benoemen tot nieuwe algemeen directeur. “Ze zijn gek geworden”, aldus Cruijff in een eerste reactie tegenover de NOS.

Cruijff was als enige van de commissarissen niet aanwezig bij de vergadering waar met de plannen werd ingestemd. Volgens de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Steven ten Have, is Cruijff op “de gebruikelijke en correcte manier” geïnformeerd, zo zei hij vanavond tegenover Ajax TV:

“Bij de vergadering van de Raad van Commissarissen, die met spoed bij elkaar moest worden geroepen, waren vier leden aanwezig. Zij hebben unaniem ingestemd met dit besluit, dus het kan rekenen op brede steun. Johan Cruijff kon niet bij de vergadering aanwezig zijn.”

Ten Have liet eerder al weten snel een stabiele leiding bij Ajax te willen, ongeacht de goedkeuring van Cruijff. De legendarische nummer 14 probeerde meerdere keren Tscheu la Ling naar voren te schuiven als ideale kandidaat. Om de verstandhouding tussen Cruijff en de andere commissarissen te verbeteren, werd onlangs een verzoeningscommissie in het leven geroepen.

Benoeming Van Gaal ‘bijl in de rug’ van Cruijff

Keje Molenaar, van de verzoeningscommissie, vindt de benoeming van Van Gaal “een bijl in de rug” van Cruijff. Molenaar heeft de afgelopen weken veel energie gestoken in verzoening, of anders een elegante manier om Cruijff af te waarderen tot adviseur. De raad van commissarissen heeft echter in het belang van de club gehandeld, zei Ten Have vanavond in Nieuwsuur. Ajax kon simpelweg niet langer zonder sterke man in de directiekamer.

Van Gaal begint op 1 juli volgend jaar aan zijn nieuwe baan, omdat hij officieel nog onder contract staat bij zijn vorige club Bayern München. Van Gaal volgt Rik van den Boog op, die op 1 juni stopte bij Ajax als algemeen directeur. Van den Boog stapte op, nadat hij onder vuur kwam te liggen van Cruijff.

    • Pim van den Dool