Colombia: FARC wijst nieuwe leider aan

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft gisteren aangekondigd dat Rodrigo Londoño de nieuwe leider is. De FARC zei dat de beslissing unaniem genomen is door het zeven leden tellende secretariaat, nadat het Colombiaanse leger Alfonso Cano, de vorige commandant, begin deze maand had gedood.

Londoño (52), alias Timoleón Jiménez, alias Timosjenko, is geboren in het dorp Calarca in het westen van Colombia. Hij is sinds de jaren tachtig lid van het secretariaat, waarmee hij de langst zittende leider is volgens Carlos Lozano, een analist van Voz, het weekblad van de Communistische Partij. Senioriteit speelt een belangrijke rol bij het maken van promotie binnen de FARC.

Londoño wordt beschouwd als inlichtingenchef van de FARC en het brein achter de cocaïnesmokkel. Als leider van het ‘Blok Magdalena Media’ stond hij aan het hoofd van ongeveer 800 strijders, die vechten met het leger in het noorden van Colombia, langs de grens met Venezuela.

Hij heeft zijn ondergeschikten de opdracht gegeven de cocaïneproductie op te voeren en Amerikaanse burgers te ontvoeren. De Amerikaanse regering heeft een prijs van 5 miljoen dollar gezet op de vangst van Londoño en Colombia doet daar nog eens 2,6 miljoen dollar bovenop.

De FARC is een halve eeuw geleden opgericht als marxistische rebellenbeweging, maar houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met drugshandel. De organisatie bestaat voor een groot deel uit arme boeren die weinig andere kansen hebben in een land waar grond voor een groot deel in handen is van grootgrondbezitters. De beweging zou nu ongeveer 9.000 strijders hebben, die opereren binnen een strikte militaire hiërarchie.

De FARC heeft een aantal zwarte verliezen geleden sinds maart 2008, toen Raul Reyes, de minister van Buitenlandse Zaken van de beweging werd gedood bij een bombardement op een kamp in Ecuador. Bij die actie vonden de Colombiaanse autoriteiten een aantal computers, waarop een grote hoeveelheid gevoelige informatie stond.

Dezelfde maand overleed een van de oprichters van de groep, Manuel Marulanda, aan een hartaanval. Cano, de belangrijkste ideoloog van de FARC, volgde hem op, maar werd vorige maand gedood door het leger. Ook een aantal andere commandanten zijn in de tussentijd gedood of overgelopen.Toch was de FARC de afgelopen maanden in staat om zich te hergroeperen en het geweld op het platteland neemt toe. (AP, AFP, BBC)