buzz

Actor Ashton Kutcher speaks at the Clinton Foundation's "Decade of Difference" concert on October 15, 2011 at the Hollywood Bowl in Hollywood, California. The concert celebrates 10 years of the former US president's Clinton Foundation. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / ROBYN BECK AFP

Oscar terug bij af

Na een turbulente week kiest het Oscargala voor routine: komiek Billy Crystal (63) keert terug als presentator. Na het mislukte experiment om jonge kijkers te trekken met jonge acteurs, James Franco en Anna Hathaway, die zich door het gala slaapwandelden, neigde de nogal bedaagde Academy dit jaar tot riskante humor, het succes van de ondeugend presenterende Ricky Gervais bij de Golden Globes indachtig. Maar producer Brett Ratner en presentator Eddie Murphy trokken zich vorige week terug na een homofobe opmerking van Ratner („Rehearsal’s for fags”) die slecht viel. Na een dag verwarring – zelfs de Muppets werden even genoemd als Oscarpresentator – is toch maar weer gekozen voor de vertrouwde Oostkustcharme van Crystal, die borg staat voor lange, maar leuke gala’s. De nieuwe producer Brian Glazer benaderde Crystal, die donderdag zijn terugkeer zelf bekendmaakte via Twitter. Crystal presenteerde acht keer het gala sinds 1990, de laatste keer in 2004. Alleen Bob Hope was vaker gastheer: achttien maal, in 1978 als 74-jarige.

Dick Maas wil niet verstript

Regisseur Dick Maas heeft een wat nurkse reputatie. Dit weekeind overtrof hij zichzelf door op ANP te dreigen met juridische stappen tegen het project Filmfanfare van het Fonds BKVB, waarin striptekenaars de vijftig belangrijkste Nederlandse films in één pagina strip samenvatten, van Een Carmen van het Noorden (1919) tot New Kids Turbo (2010). Het is een vervolg op Mooi is dat!, waarin 57 tekenaars de canon van de Nederlandse literatuur ‘verstripten’. Dick Maas, wiens Flodder! en De Lift verstript worden, dreigt als houder van de ‘formatrechten’ met juridische stappen. Collega Martin Koolhoven – niet met een film in de stripcanon – hekelde de willekeur van de lijst, maar ontkent sindsdien op Twitter druk „beledigd” of „ontzet” te zijn. Gert Jan Pos van Fonds BKVB denkt niet dat Maas de verstripping van De Lift en Flodder kan verbieden, maar hoopt hem in een gesprek over te halen „dit te zien als een hommage, niet als inbreuk op zijn rechten”.

Kutcher onder curatele

Filmster Ashton Kutcher zet zichzelf onder curatele op Twitter. Kutcher, die onlangs Charlie Sheen verving als ster van sitcom Two and a Half Men, kwam er vorige week achter dat 140 tekens zich tegen je kunnen keren met 8,2 miljoen volgers. Hij verdedigde (How you fire Jo Pa?”) de legendarisch footballcoach Joe Paterno (84) die door het team van Penn State University werd ontslagen. Kutcher dacht naar eigen zeggen dat het om zijn leeftijd was, maar Paterno bleek jarenlang seksueel misbruik van acht jongens door zijn assistent Jerry Sandusky te hebben verdoezeld. Kutcher, actief tegen kinderhandel, laat zijn tweets voortaan screenen door een mediabedrijf. „Twitter blijkt meer dan een geinig werktuig voor directe communicatie”, laat hij weten.

Regisseur Antoinette Beumer (De Gelukkige Huisvrouw) heeft naast de zusjes Carice en Jelka van Houten ook de Amerikaanse actrice Holly Hunter gestrikt voor een rol in haar roadmovie Jackie. De opnames, merendeels in New Mexico, begonnen deze week. De film gaat over de tweeling Sofie en Daan die zijn opgevoed door twee vaders en in Amerika op zoek gaan naar hun biologische moeder Jackie. Hunter werd vier keer genomineerd voor een Oscar en won er één voor The Piano (1993).

Heinekenontvoerders

Na Willem Holleeder, die zijn kort geding verloor, stappen twee andere Heinekenontvoerders, Jan Boellaard en Frans Meijer, naar de rechter om de film De Heineken ontvoering te verbieden. Anders dan Holleeder, die onder schuilnaam optreedt, komen ze onder eigen naam voor: Meijer mishandelt een fictieve vriendin. Het kort geding dient op 22 november.