Botte pech

None

dvd en web

Rundskop. Regie: Michael R. Roskam

dvd speelfilm

Film: ****

Extra’s ****

Rundskop is een voortreffelijk noodlotsdrama, stevig geworteld in de Limburgse löss, doorspekt met moddervette accenten en gedragen door een fraai opgebulkte Matthias Schoenaerts. Een authentiek aanvoelende Vlaamse film die van ruraal misdaaddrama over de hormonenmaffia allengs uitdraait op de individuele tragedie van de radeloze, testosteronverslaafde gangsterboer Jacky Vanmarsenille.

Dat schreef ik al eerder: gelukkig dat de dvd-uitgave van Rundskop in ‘limited edition’ – twee schijfjes – zijn geld ook waard blijkt te zijn. Naast een mooi, maar informatieloos boekje bevat hij nuttige extra’s. Naast een ‘making of’, waarin Schoenaerts zijn bulk verklaart uit loodzware training en 2.400 blikjes tonijn, ook drie oudere, korte films van Michael R. Roskam. Zo heb je het oeuvre van deze Vlaamse speelfilmdebutant zo’n beetje compleet en ontdek je de handtekening van de auteur.

Naast oppervlakkige gelijkenissen – het gebruik van vertellersstem – zie je in Roskams korte werk een voorkeur voor kosmische ironie en zwartgallig fatalisme – in Rundskop samengevat in de strofe „gekloot zijt ge altijd” (al is het daar meer een kwestie van ontkloten). En nooit zonder droeve lyriek. Neem het filmpje Carlo, waarin een invalvoetballer denkt door zijn Waalse teamgenoten te worden opgepikt, maar in een auto vol gewelddadige gangsters belandt. Pikzwarte humor, maar de lol breekt als de hoofdrolspeler vlak voor zijn executie even glimlacht over een kudde runderen.

Botte pech. Mooie runderen. Michael R. Roskam is een auteur.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol