Boem!

Afgelopen zondag was het weer ‘Happy Exploding Whale Day’. Op 12 november 1970, precies 41 jaar geleden, werd namelijk op het strand bij Florence in de Amerikaanse staat Oregon een dode potvis tot ontploffing gebracht. Een korte televisiereportage over deze memorabele strandopruimactie heeft op internet een cultstatus bereikt. Het filmpje, dat u echt even moet googelen, doet verslag van de poging van de Oregon State Highway Division (zoiets als Rijkswaterstaat bij ons) om het strand van een aangespoeld veertien meter lang potviskadaver te ontdoen. Ze deden dat door 450 kilo dynamiet aan de lijzijde van het zeezoogdier te plaatsen en te laten exploderen zodat de overblijfselen in zee terecht zouden komen. De rest zou wel door meeuwen en andere aaseters opgeruimd worden. Het pakte anders uit.

De explosie desintegreerde hooguit driekwart van de potvis. Toeschouwers zagen zand, orgaanklodders en brokken walvisvet alle kanten uit vliegen. Op het filmpje is het dan even stil, totdat de eerste grote stukken overal met doffe dreunen neerploffen. Daarna regende het tot in de wijde omtrek stinkende smurrie die alles en iedereen besmeurde. De situatie ontlokte verslaggever Paul Linnman de legendarische zin „The blast blasted blubber beyond all believable bounds.” Er raakte niemand gewond, maar op een nabijgelegen parkeerplaats werd een auto verpletterd door een stuk potvis van een vierkante meter.

Uiteindelijk droop het publiek stinkend af. Meeuwen waren nergens te bekennen en men begroef wat er van de potvis was overgebleven.

    • Kees Moeliker