Beatrix in januari alsnog op staatsbezoek in Oman

Koningin Beatrix zal in januari alsnog een staatsbezoek brengen aan Oman, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. In maart van dit jaar werd dat bezoek uitgesteld, al bracht de koningin toen een paar dagen later wel een privébezoek aan de golfstaat.

De onrust in het land belette de koningin en haar gevolg toen het staatsbezoek door te laten gaan, maar toen er enkele dagen later wel een privébezoek plaatsvond, ontstond commotie in de Tweede Kamer.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte eerst bekend dat Nederland en Oman ‘in goed overleg’ hadden besloten het staatsbezoek uit te stellen. Twee dagen later schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer dat Beatrix de uitnodiging van de sultan voor een privédiner wel had geaccepteerd.

PVV-leider Geert Wilders noemde het dom dat Beatrix aanschoof bij de sultan. De PvdA verweet het kabinet een ‘zigzagkoers’ en GroenLinks sprak van ‘discutabel compromis’. Premier Mark Rutte (VVD) gaf later toe dat de communicatie ‘ongelukkig’ was geweest maar onderstreepte wel dat de sultan een ‘bevriend staatshoofd’ is.

Beatrix zal naast Oman ook de Verenigde Arabische Emiraten aandoen. Ze vertrekt op 8 januari naar dat laatstgenoemde land, waar ze samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima president Khalifa bin Zayed Al Nahayan bezoekt. Oman staat van 10 tot 12 januari in de agenda.

    • Peter Zantingh