Arabische Liga geeft Syrië nog drie dagen om geweld te stoppen

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi (links), vanavond in Rabat met de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Hamad bin Jassim. Foto AP / Abdeljalil Bounhar

Het Syrische regime krijgt nog drie dagen de tijd om een einde te maken aan het gebruik van geweld tegen de burgerbevolking. Dat heeft de Arabische Liga vanavond besloten. Syrië is sinds vandaag officieel geschorst als lid van de Liga.

De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar maakte vanavond volgens persbureau Reuters bekend dat de Arabische Liga binnen drie dagen waarnemers naar Syrië stuurt om te kijken of het regime het geweld tegen vreedzame demonstranten gestopt heeft, zoals het Syrische regime eerder heeft beloofd. Als het geweld niet binnen drie dagen stopt, volgen volgens Qatar economische sancties tegen Syrië.

Afgelopen zaterdag besloot de Arabische Liga al om Syrië te schorsen als het geweld tegen de burgerbevolking vandaag niet zou zijn gestopt. Het uitstel van het invoeren van sancties duidt er op dat een aantal landen is gaan twijfelen over het isoleren van Syrië, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“De afgelopen dagen zijn landen als Irak en Algerije zich feller gaan verzetten tegen een isolement van Syrië. Zij hebben meer bezwaren omdat ze misschien wat zenuwachtiger zijn over de mogelijke gevolgen van een schorsing. De regering van Algerije is niet happig op veranderingen, terwijl Irak bang is dat in Syrië sunnieten aan de macht komen. De schorsing is nu overigens niet van de baan, dus het is voor Syrië geen reden om heel blij te zijn. Maar als alle leden van de Arabische Liga al overtuigd waren van de beslissing, was die al lang genomen.”

Syrië zelf noemde het besluit van de Arabische Liga afgelopen maandag “onwettig en extreem gevaarlijk”. Het geweld tegen betogers ging intussen onverminderd door, want volgens activisten kwamen gisteren meer dan zeventig demonstranten om het leven bij ingrijpen door veiligheidstroepen. Ook werden de afgelopen dagen, en vandaag, de ambassades van verschillende Arabische landen aangevallen door knokploegen van Assad.

Frankrijk riep vanmiddag uit protest tegen het geweld in Syrië zijn ambassadeur terug uit Damascus. Minister Juppe van Buitenlandse Zaken riep het Syrische volk bij het bekendmaken van dat besluit op de strijd voor vrijheid voort te zetten:

“De schroeven worden aangedraaid rond dit compleet autistische regime dat zijn bloedige repressie voortzet. Ik ben ervan overtuigd dat de Syrische bevolking de strijd zal volhouden en Frankrijk zal al het mogelijke blijven doen om te helpen.”