Anyone Up?

Alphen aan den Rijn – waar ik opgroeide – heeft drie middelbareschoolgemeenschappen en op alle drie zat vroeger een meisje van wie iedereen in de stad wist hoe ze er naakt uitzag. De dames hadden zich op MSN Messenger uit de kleren laten praten en vrijwel elke leeftijdgenoot die ze op straat tegenkwam, had het resultaat gezien. Dat hele internet kwam toen net op en leerde ons in ieder geval één les: naaktfoto’s nemen is tricky.

Als je daar aan twijfelt, zou je eens langs moeten gaan bij ‘Is Anyone Up?’ Duizenden naaktfoto’s, verzameld door één man: Hunter Moore. Hij krijgt ze onder andere van bandleden die hun groupies vastleggen en ex-vriendjes en vriendinnetjes die nog niet helemaal over de pijn heen zijn. Af en toe publiceert Moore ook een naaktfoto van zichzelf. Hij verdient elke maand 13.000 dollar met de populaire site, maar is net zoveel kwijt aan z’n serverkosten en een juridisch team dat onder andere uitzoekt of de subjecten wel meerderjarig zijn. Hij ontvangt dagelijks doodsbedreigingen en brieven van advocaten, werd onlangs neergestoken en heeft duizenden fans. Moore bivakkeert op het snijvlak van de duistere goth-achtige krochten van het web en de populaire cultuur. Hij beweert dat zelfs celebrities foto’s van hun eveneens beroemde veroveringen mailen en dat wij, gewone burgers, daar binnenkort bewijs van zien.

Het Amerikaanse blog The Awl deed onderzoek naar Moore en sprak met een dame die via een onvrijwillig optreden op Is Anyone Up? haar nieuwe vriendje vond, maar citeert ook een meisje dat niet meer over straat durft: „with just a click my life was ruined”. „Anytime I get serious with somebody I feel like my body is not a gift and that they aren’t enthused to get me out of my clothes.” Twee maanden nadat haar ex de foto’s naar Moore opstuurde, lachten de jongens van het tankstation nog steeds als ze langsliep. „I’m a disgrace to my family.”

Tot nu toe heeft Moore zich nog niet buiten de grenzen van de Amerikaanse wet begeven. Alle subjecten gingen min of meer vrijwillig op de foto en hij heeft ze rechtmatig verkregen. De consternatie doet hem niks en je kan zijn telefoonnummer gewoon op de site vinden. Hij zet door het steekincident alleen geen foto’s meer van mensen uit zijn stad, San Francisco, online.

Als de wet op sites als Is Anyone Up? aangepast wordt, leidt dat ongetwijfeld tot een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Je moet gewoon, als je je goed kan inleven in bovenstaand verhaal, niet naakt op de foto gaan. Vroeger zag alleen de man bij de fotobalie je zonder kleren, nu met een beetje pech de hele wereld.

Ernst-Jan Pfauth

    • Ernst-Jan Pfauth