‘Ambassades Damascus aangevallen’ - Franse ambassadeur teruggehaald

In Damascus vonden eerder vanmiddag demonstraties voor het regime van president Assad plaats. Foto AP / Muzaffar Salman

In de Syrische hoofdstad Damascus zouden de ambassades van Marokko, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zijn aangevallen. Frankrijk maakte vanmiddag bekend zijn ambassadeur terug te roepen naar Parijs.

De berichten over aanvallen op de ambassades van de genoemde Arabische landen in Damascus komen van televisiezender Al Arabiya. De ambassade van de Emiraten zou zijn bespoten met graffiti en beklad met teksten. De ambassade van Qatar zou zelfs in brand hebben gestaan.

Franse ambassadeur terug wegens toenemend gevaar buitenlanders

De Franse ambassadeur is teruggeroepen voor overleg met de Franse regering, zo maakte minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe in het parlement bekend. Als reden geeft hij dat de Franse consulaten in de steden Aleppo en Latakia en de culturele instituten van de voormalige kolonisator steeds meer gevaar lopen.

Frankrijk is de laatste weken steeds kritischer geworden op het Syrische regime en heeft president Assad herhaaldelijk opgeroepen per direct op te stappen. Ook maken de Fransen zich sterk voor internationale sancties en verstevigen ze hun banden met de verschillende Syrische oppositiegroeperingen. Juppe riep het Syrische volk vanmiddag op de strijd voor vrijheid voort te zetten:

“De schroeven worden aangedraaid rond dit compleet autistische regime dat zijn bloedige repressie voortzet. Ik ben ervan overtuigd dat de Syrische bevolking de strijd zal volhouden en Frankrijk zal al het mogelijke blijven doen om te helpen.”

Oppositiegroep valt regeringsgebouw Syrië aan

Afgelopen nacht vielen naar de oppositie overgelopen Syrische soldaten een grote militaire basis aan nabij de hoofdstad Damascus. Bij de aanval, die met raketten en machinegeweren uitgevoerd werd, zouden delen van het gebouw van de informatiedienst van de luchtmacht in Harasta vernietigd zijn. Overgelopen legertroepen hebben de afgelopen weken vaker militaire doelen aangevallen, maar nog niet eerder zulke grote schade berokkend.

    • Pim van den Dool