VVD: afgewezen minderjarige asielzoekers voor achttiende weg

De achttienjarige Angolese asielzoeker Mauro Manuel met zijn pleegouders tijdens een manifestatie voor een verblijfsvergunning voor de asielzoeker. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minderjarige afgewezen asielzoekers mogen niet langer tot hun achttiende in Nederland blijven. Na de eerste afwijzing moeten ze direct worden teruggestuurd. In het land van herkomst moeten ze dan worden opgevangen in weeshuizen.

Daarvoor pleit de VVD bij minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers, schrijft De Telegraaf. De partij wil hiermee voorkomen dat opnieuw discussie ontstaat zoals bij de achttienjarigejarige Mauro Manuel . Zijn voorgenomen uitzetting leidde tot veel verzet omdat hij al sinds zijn tiende in Nederland was. Uiteindelijk werd op 9 november een motie aangenomen waardoor hij aan een studentenvisum geholpen wordt.

In Nederland worden alleenstaande asielzoekers niet uitgezet voordat ze achttien zijn. VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wil dat veranderen. “Wij willen dat ze op een veilige plek in de regio worden opgevangen.” Dat zou voor de kinderen ook beter zijn. “Dan zitten ze in hun eigen land, in hun eigen omgeving en verleren ze de taal ook niet.”

Om kinderen terug te kunnen sturen zonder dat dit botst met internationale verdragen over kinderrechten, zou Nederland zelf weeshuizen moeten neerzetten in landen als Afghanistan, Irak en Somalië. Nederland heeft zo’n weeshuis al onder meer in Angola, maar terugsturen gebeurt nu alleen als het kind daarmee instemt. De extra weeshuizen zouden moeten worden betaald met het budget van Ontwikkelingssamenwerking.

Het terugsturen van kinderen zou ook goed zijn om de ‘nepgevallen’ eruit te halen. Volgens Van Nieuwenhuizen worden veel kinderen bij terugkomst door familie van het vliegveld gehaald, meldt persbureau Novum.