Video: Congreslid Giffords leerde weer praten door muziek

Caption: In this undated photo provided by ABC, U.S. Rep. Gabrielle Giffords and husband Mark Kelly are interviewed by Diane Sawyer on ABC's 20/20. The show, featuring the first public interview Giffords has given since she was shot in the head in Tucson last winter, will air Monday, Nov. 14, 2011. (AP Photo/ABC, Ida Mae Astute)
Caption: In this undated photo provided by ABC, U.S. Rep. Gabrielle Giffords and husband Mark Kelly are interviewed by Diane Sawyer on ABC's 20/20. The show, featuring the first public interview Giffords has given since she was shot in the head in Tucson last winter, will air Monday, Nov. 14, 2011. (AP Photo/ABC, Ida Mae Astute) Congreslid Gabrielle Giffords en haar man Mark Kelly tijdens het ABC-interview met Diane Sawyer gisteren. Foto AP / Ida Mae Astute

In januari werd het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords in haar hoofd geschoten bij een schietpartij in Tucson, Arizona. Ze overleefde, maar haar hersenen waren zwaar beschadigd. In het eerste lange interview met Giffords toont ABC News beelden van haar genezingsproces, waar onder andere muziek centraal stond.

Giffords leed door het schietincident aan afasie, een taalstoornis, waardoor zij opnieuw moest leren spreken. Door muziek en zang probeerden verpleegkundigen en vrienden haar daarbij te helpen:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

In augustus maakte Giffords haar rentree in het Amerikaanse Congres, hoewel alleen voor het bijwonen van de stemming over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Gisteren was zij klaar voor haar eerste uitgebreide interview. Diane Sawyer interviewde Giffords én haar man astronaut Mark Kelly.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player