Veel Windows en een beetje Nokia

De Lumia 800 is Nokias eerste toestel met een Windows Phone besturingssysteem. Het is een smartphone die de vergelijking met de iPhone en Android-concurrentie eindelijk weer aan kan.

Multicoloured Nokia Lumia 800 smartphones are seen on display during their launch at the Nokia World event in London, U.K., on Wednesday, Oct. 26, 2011. Nokia Oyj, the Finnish handset maker seeking to revive its lineup of smartphones in the race against Apple Inc., introduced its first handsets powered by Microsoft Corp.'s Windows Phone software. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Multicoloured Nokia Lumia 800 smartphones are seen on display during their launch at the Nokia World event in London, U.K., on Wednesday, Oct. 26, 2011. Nokia Oyj, the Finnish handset maker seeking to revive its lineup of smartphones in the race against Apple Inc., introduced its first handsets powered by Microsoft Corp.'s Windows Phone software. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Bloomberg

In de tijd dat je telefoons nog alleen gebruikte om te bellen en te sms’en was Nokia een topmerk. Maar in het nieuwe smartphone-tijdperk konden de Finnen de iPhones en Android-toetellen niet bijbenen. De nieuwe topman Stephen Elop (ex-Microsoft) gaf begin dit jaar de moed op om het eigen besturingssysteem Symbian te moderniseren: luxe Nokia’s zouden voortaan op Windows Phone draaien, een besturingssysteem van Microsoft. Het was een gok, want ook Windows Phone is nieuw, omdat de oude mobiele Windows-versie niet kon tippen aan het gebruiksgemak van de iPhone.

De Nokia Lumia 800 is het eerste gezamenlijke product van twee bedrijven die zichzelf opnieuw moesten uitvinden. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid kan het toestel zich meten met de concurrentie. In Windows Phone 7.5, met zijn simpele vierkante tegels in het menu, raak je zelden de weg kwijt. En het ziet er prachtig uit – de Spotify-app komt bijvoorbeeld beter uit de verf dan op een iPhone of Android-toestel. Dat kan ook liggen aan het fraaie 3,7 inch amoled scherm van de Nokia.

Windows Phone 7.5 oogt fris met al die felle kleuren. Telefoonfabrikanten mogen van Microsoft dan ook niets ‘eigens’ toevoegen aan de software voor het toestel. Bij Android is dat juist wel het geval. De Android-markt raakt gefragmenteerd omdat fabrikanten er hun eigen softwarewinkels op na houden.

Nokia voegt alleen een eigen kleurtje (‘Nokia Blue’) toe en extra software als Nokia Drive. Het is een volwaardig navigatiesysteem, dat niet op andere toestellen met Windows Phone 7 te vinden is.

Maar het blijft lastig te zien wat er nu zo typisch Fins aan dit toestel is. Het is heel veel Windows en een beetje Nokia. Maar dat beetje is dan wel goed verzorgd: snelle, adequate bediening (zeker als je het met de Symbian toestellen vergelijkt), de juiste maat en de knopjes net op de goede plek. De gelikte buitenkant van polycarbonaat ontlokt bij sommigen een spontane ‘wow’.

Er mist nog wel wat. De camera was in andere Nokia’s beter, net als de koptelefoon en de batterijduur (minder dan een dag). Maar dat is een typische smartphonekwaal. Het feit is dat deze Lumia 800 de plezierigste Nokia is om op te pakken sinds de revolutionaire multimediatelefoon N95 – en die stamt uit 2007.

Dat werd dus tijd.

Marc Hijink

Prijs ca 499 euro. Specificaties van de Lumia 800 op nrc.nl/tech