Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tweede Kamer wil doorstart Elektronisch Patiëntendossier

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich inzet om het Landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) alsnog van de grond te laten komen. VVD, CDA, PvdA, D66 en SGP stemden dinsdag voor een plan om een doorstart van het EPD te stimuleren. Het EPD sneuvelde eerder dit jaar in de Eerste Kamer. De senaat vond de risico’s van privacyschending te groot.

Daarop besloten artsen- en apothekersorganisaties de invoering ervan zelf in handen te nemen. Ze stelden gezamenlijk een plan op, zodat jarenlange investeringen (in totaal 300 miljoen euro) in de ontwikkeling van een landelijk EPD niet voor niets waren geweest. De organisatie achter de particuliere versie van het ict-project, Nictiz, meldde vorige week dat er onvoldoende financiële garanties zijn om door te gaan met het EPD. Op 1 januari wordt de stekker uit het project getrokken. Daarmee leek het EPD definitief van de baan.

Aan het ict-project is jaren gewerkt. De Kamer wil dat de zorgsector niet terug wordt gevoerd ‘naar het papieren tijdperk’ en vraagt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de betrokken organisaties ertoe te bewegen het EPD alsnog van de grond te laten komen.