Erdogan: Turkije heeft geen vertrouwen meer in Syrisch regime

Caption: Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan leaves after addressing members of Parliament from his ruling AK Party during a meeting at the parliament in Ankara, on November 15, 2011. Turkey does not expect anymore Syria to respond to the demands of the international community to stop violence and initiate democratic reforms, Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said on November 15. "It is not among our expectations anymore that the government of Assad would demonstrate the desired leadership, which is honest, persuasive, brave and determined... No one expects him anymore to respond to the demands of the international community," Erdogan told his lawmakers in the parliament. AFP PHOTO/ADEM ALTAN
Caption: Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan leaves after addressing members of Parliament from his ruling AK Party during a meeting at the parliament in Ankara, on November 15, 2011. Turkey does not expect anymore Syria to respond to the demands of the international community to stop violence and initiate democratic reforms, Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said on November 15. "It is not among our expectations anymore that the government of Assad would demonstrate the desired leadership, which is honest, persuasive, brave and determined... No one expects him anymore to respond to the demands of the international community," Erdogan told his lawmakers in the parliament. AFP PHOTO/ADEM ALTAN De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan sprak in het parlement uit dat hij geen vertrouwen meer heeft in het Syrische regime. Foto AFP / Adem Altan

Turkije heeft geen vertrouwen meer in het Syrische regime na de aanvallen op de Turkse ambassade zaterdag en het aanhoudende geweld tegen demonstranten.

Dat maakte de Turkse premier Tayyip Erdogan vandaag duidelijk in stellige bewoordingen voor het parlement, meldt persbureau AP. Hij dreigde president Bashar al-Assad op een lijst te zetten van regeringsleiders die “zich voeden met bloed”. Volgens de Verenigde Naties zouden al zeker 3.500 mensen zijn omgekomen door excessief optreden van de autoriteiten.

Erdogan riep Assad op om de mensen die verantwoordelijke zijn voor de aanval op de ambassade in Damascus te straffen. Hij sprak Assad daarvoor persoonlijk aan. Erdogan:

“Bashar, jij die al duizenden mensen in de gevangenis hebt gegooid, moet de schuldigen vinden en straffen”.

Zaterdag vielen aanhangers van Assad verschillende Turkse diplomatieke posten aan in Syrië uit onvrede met de beslissing van de Arabische Liga om het land te schorsen. Turkije evacueerde daarop de families van het personeel in de ambassade in Damascus en de consulaten in de steden Aleppo en Latakia, waar Syriërs de Turkse vlag verbrandden.

http://youtu.be/7Qf-6nXWz4U

Ook het verbranden van de vlag veroordeelde Erdogan. De Turkse president Abdullah Gul waarschuwde Syrië de Turkse missies te beschermen. Gul: “als jullie daar niet in slagen, zal onze reactie anders zijn de volgende keer dat dit gebeurt.”

De Jordaanse koning Abdallah sprak Assad vanochtend in een interview met de BBC ook al persoonlijk aan om af te treden: