Straaljagers en hartjes

An Emirati man takes photos of his friends in front of heart shape of colored smoke from Patrouille de France formation display planes at the Dubai Airshow in Dubai, United Arab Emirates, Monday, Nov.14, 2011. (AP Photo/Kamran Jebreili)
An Emirati man takes photos of his friends in front of heart shape of colored smoke from Patrouille de France formation display planes at the Dubai Airshow in Dubai, United Arab Emirates, Monday, Nov.14, 2011. (AP Photo/Kamran Jebreili) AP

Met de aankoop van maar liefst vijftig Boeing 777’s – straatwaarde 18 miljard dollar– trapte Dubai’s snelst groeiende luchtvaartmaatschappij Emirates zondag de belangrijkste vliegshow van het Midden-Oosten af. Het is de grootste order die ooit bij de Amerikaanse vliegtuigproducent is geplaatst.

Elke twee jaar komen vliegtuigbouwers en kopers samen op de beurs in Dubai, die dit jaar voor de 22ste keer wordt gehouden. Zoals verwacht tastten de Arabische luchtvaartmaatschappijen diep in de buidel om hun vloot te versterken.

Airbus voorspelde gisteren dat het aantal passagiers uit het Midden-Oosten de komende jaren zal stijgen met 6,4 procent per jaar, beduidend meer dan de wereldwijde jaarlijkse stijging van 4,8 procent die voorspeld wordt. Volgens de fabrikant heeft de regio 1.920 nieuwe vliegtuigen nodig tot 2030, met een totaalwaarde van ongeveer 347 miljard dollar.

Naast de deal met Emirates kocht de luchtvaartmaatschappij van Oman, Oman Air, gisteren ook nog 8 Boeings. En afgezanten van het Europese wapenconsortium Eurofighter zijn uitgenodigd om regeringsvertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Emiraten bij te praten over de Typhoon combat jet. De mannen op de foto houden zich met vredelievender zaken bezig. Zij fotograferen elkaar tegen de achtergrond van de hartvormige rookfiguren van vliegtuigen van Patrouille de France, de acrobaten van Franse luchtmacht.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad