Stalin was en is een held

In de nieuwe roman van de Canadese schrijver David Bezmozgis staat de familie Kransnansky centraal, die vanuit het Letse Riga naar Israel wenst te reizen. Toef Jaeger besprak De vrije wereld van Bezmozgis, die op vrijdag 18 november zal optreden op Crossing Border.Vrij om te vertrekken uit Rusland – dat waren de joden in 1978 onder Breznjev wel, maar het is een twijfelachtige vrijheid als je bijna nergens welkom bent. Dit mooie gegeven wordt uitgewerkt in De vrije wereld, de debuutroman van David Bezmozgis. The New Yorker riep hem in 2004 na zijn verhalenbundel over immigranten uit tot een van de veelbelovende 20 auteurs onder de 40.

Deze nieuwe roman draait om de reis die de familie Kransnansky onderneemt vanuit het Letse Riga. Ze komen aan in Rome om van daar verder te trekken. De vraag is alleen waarheen, naar Israël? Daar zijn ze welkom, maar de grootvader, die een trouw dienaar van de Communistische Partij was en onvrijwillig meegaat, is niet gelovig, net zo min als zijn twee zoons. Amerika lijkt aantrekkelijk, maar een familielid dat garant zou staan, trekt zich terug. Dus opnieuw wordt de wereldbol erbij gepakt om een bestemming te zoeken.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 11 november 2011, pagina 2 - 3. U kunt het hele artikel hier lezen.