Sinterklaas

De Verenigde Staten zijn technisch failliet. De euro staat op omvallen. Van de bakermat van de Europese beschaving is slechts een kolosale staatsschuld over. Wat ooit het machtigste Rijk ter wereld was, staat nu onder curatele van het IMF. De parlementaire democratie is vervangen door de dictatuur van de beurs. Spaartegoeden en pensioenfondsen staan op de tocht.

En wie vragen wij om tot op de bodem uit te zoeken hoe dit allemaal zo ver heeft kunnen komen?

Dion Graus.

Het brein dat ons de dierenpolitie gaf, zou ook de kredietcrisis gaan doorgronden – je moet er maar op komen. Niet dat ik, nu Dion uit de enquêtecommissie is gestapt, veel meer vertrouwen in het panel heb gekregen. Ik bedoel: de laatste enquête waaraan Jan de Wit ooit leiding gaf was een SP-onderzoek naar Astro TV – en daarvan luidde de conclusie: ‘Die lui zijn helemaal niet helderziend.’

Zal mij benieuwen welke inzichten Jan nu voor ons in petto heeft.

Bovendien, zitten we echt te wachten op 82 verhoren die eindigen in ‘tja, met de kennis van toen’? Wat zich nu voltrekt: moet dáár geen onderzoek naar komen? Zoals dat iedereen die directe verantwoordelijkheid voor de crisis draagt steevast een promotie in de schoot krijgt geworpen?

Timothy Geithner: als baas van de Federal Reserve Bank verantwoordelijk voor de verlaging van kapitaalbuffers bij banken – nu minister van Financiën onder Obama. Mario Draghi: CEO van Goldman Sachs International ten tijde van de boekhoudfraude door de Griekse overheid – nu baas van de Europese Centrale Bank. Massimo Tononi: als topman bij Goldman Sachs verantwoordelijk voor de meest frauduleuze beleggingsconstructies ooit – nu baas van de Italiaanse effectenbeurs.

En wat doen deze uitverkoren topmannen? Ze lobbyen honderden miljarden euro’s aan belastinggeld voor hun voormalig werkgevers bij elkaar – zonder er één serieuze hervorming van het bankstelsel voor terug te eisen. En het ergste is: de pers lijkt dit allemaal volstrekt normaal te vinden. Ik kon er slechts één verontwaardigd bericht over terugvinden, in de Telegraaf. De kop luidde: ‘Prinsesjes verwelkomen Sinterklaas.’

Mooi samengevat.

Rob Wijnberg