Schippers waarschuwt tandartsen tarieven niet fors te verhogen

Minister Schippers op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag. Foto NRC / Merlin Daleman
Minister Schippers op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag. Foto NRC / Merlin Daleman Minister Schippers op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag. Foto NRC / Merlin Daleman

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) waarschuwt de tandartsen dat zij hun tarieven per 1 januari niet te fors mogen verhogen. Dan wordt het experiment met de vrije prijsvorming meteen stopgezet. Dat laat een woordvoerder van de bewindsvrouw weten aan persbureau Novum.

Aanleiding voor haar uitspraken is het bericht dat de aanvullende verzekeringen voor de tandarts volgend jaar fors duurder uitvallen. De premies stijgen gemiddeld met veertien procent, berekende de vergelijker van verzekeringen verzekeringssite.nl maandag. Dat is twee keer zo hoog als andere jaren. Reden hiervoor is de verwachte prijsstijging van de tarieven, die volgende maand bekend worden gemaakt.

Het experiment met het vrijgeven van de tarieven moet duidelijk maken wat de gevolgen van de marktwerking zijn op de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg.

Zorgverzekeraar CZ waarschuwde vorige maand al dat het bezoek aan de tandarts duurder kan uitvallen vanaf 1 januari. De verzekeraar riep patiënten op om alert te zijn en naar de prijs van een behandeling te vragen. De tandartspremies die verzekeraars volgend jaar vragen gaan in een aantal gevallen met tientallen procenten omhoog.