Rutte kijkt naar mogelijke nieuwe bezuinigingen

British Deputy Prime Minister Nick Clegg (L) talks as Dutch Prime Minister Mark Rutte (R)
British Deputy Prime Minister Nick Clegg (L) talks as Dutch Prime Minister Mark Rutte (R) De Britse vice-premier Nick Clegg en Mark Rutte tijdens de persconferentie vanmiddag. Foto AFP / Carl Court

De Nederlandse overheid zal in de komende twee maanden bepalen of het extra bezuinigingsmaatregelen moet nemen, bovenop de al geplande bezuinigingen van 18 miljard euro. Dat heeft premier Rutte vandaag gezegd, meldt persbureau Dow Jones.

Rutte:

“We moeten de cijfers afwachten die in december of januari uitkomen en waaruit zal blijken of het voor de economische situatie noodzakelijk is om meer bezuinigingen door te voeren.”

De Nederlands overheid wil momenteel 18 miljard euro bezuinigen voor 2015 om het begrotingstekort terug te dringen.

Rutte deed de uitspraken na een bijeenkomst met de Britse vice-premier Nick Clegg. Volgens Rutte moet de Nederlandse overheid en andere EU-landen de schuldencrisis aanpakken door het creëren van banen en het bevorderen van economische groei.

Twitter avatar MinPres Minister-president in Birmingham: ‘NL en VK zetten beide in op economische groei en meer banen. It’s not about managing decline, but about managing growth’.

Rutte gaf aan dat de aandacht uit moet gaan naar het aanpakken van de huidige economische problemen in de eurozone, in plaats van het wijzigen van Europese verdragen om toekomstige financiele crises te voorkomen. Bezuinigingen gaan volgens de Nederlandse premier samen met economische groei omdat bedrijven alleen bereid zijn te investeren als het land waarin zij gevestigd zijn een stabiele schuldenpositie heeft.