Rentes staatsobligaties eurozone op recordniveau

De rentes op obligaties van Europese landen met grote staatsschulden stegen na de opening van de beursdag tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Beleggers vrezen dat onder andere Spanje en België niet in staat zullen zijn om hervormingen en bezuinigingen door te voeren zonder de economische groei negatief te beïnvloeden, meldt Dow Jones. Zij zoeken hun toevlucht in Duitse schuldenpapieren, die worden gezien als een veilige haven in een onstuimige markt.

De rente op Italiaanse staatsobligaties is inmiddels weer de kritieke grens van zeven procent gepasseerd, wat al eerder deze maand gebeurde. Toen Griekenland, Portugal en Ierland deze grens bereikten klopten zij bij de eurozone aan voor noodhulp. Ook het rente op Franse schuldenpapieren klom naar 3,51 procent, het hoogste niveau sinds mei. Op Spaanse obligaties steeg de rente naar boven zes procent.

Anti-eurozone sfeer op beurzen

Volgens de Rabobank heerst er op de financiële markten vandaag een anti-eurozone sfeer. De beurzen openden vanochtend lager na maandag verliezen geleden te hebben vanwege het aanhoudende wantrouwen over de stabiliteit van de eurozone. Die ook terug te zien was op de rentes op staatsobligaties. De beurzen in Parijs, Madrid en Frankfurt daalden vanochtend meteen met een procent en Londen dook 0,3 procent in de min.

Eerder vanochtend bekend dat de Franse en Duitse economie zoals verwacht een lichte groei vertoonden in het derde kwartaal. Ook de economie in de gehele eurozone groeide met 0,2 procent. Daarnaast werd bekend dat het handelsoverschot van de eurozone in september groter uitviel dan verwacht, 2,9 miljard in plaats van de 2 miljard euro.

Volgens economisch redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad reageren de markten vandaag slecht op de tegenvallende groeicijfers van Europa en de situatie in Italië. Maar het land zal niet snel aan gaan kloppen bij het Europees noodfonds EFSF voor hulp. Garschagen:

“Italië heeft niet zo’n nijpend geldtekort zoals Griekenland bijvoorbeeld had. De hoge rente op staatsobligaties is een indicatie van de rente die beleggers nu zouden moeten betalen als Italië opnieuw schuldenpapieren zou uitgeven. Het percentage wat je nu ziet is de rente die beleggers onderling betalen voor het uitwisselen van de obligaties. De zeven procent rente is geen magische grens waardoor Italië opeens noodhulp aan moet vragen.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers