PVV-fractie tegen jongerendag - Brinkman: volkomen onacceptabel

Hero Brinkman vorig jaar bij Pauw & Witteman.

Tweede Kamerlid Hero Brinkman is vanochtend opnieuw met zijn PVV-fractie in aanvaring gekomen. Brinkman wilde een jongerendag voor zijn partij organiseren, maar de fractie schoot dat af.

Na afloop van de fractievergadering liet hij tegenover politiek redacteur Pieter van Os weten:

“Na anderhalf jaar geneuzel en politieke spelletjes heeft de fractie besloten 200 man te selecteren in besloten sessies. Dat vind ik volkomen onacceptabel”

Brinkman stapt niet op als Kamerlid “behalve als ze me wegpesten”. Het Kamerlid, tevens Statenlid in Noord-Holland, gaat nu zelf een jongerendag PVV Noord-Holland proberen te organiseren.

“Want wat ik beloof, dat doe ik. Zo zit ik in elkaar. Maar Geert zal natuurlijk niet op die jongerendag komen.”

Jongerendag al meerdere keren uitgesteld

Vorige maand liet Brinkman nog weten dat de jongerendag zeker door zou gaan, hoewel hij al twee keer was uitgesteld. “Van uitstel komt zeker geen afstel”, verzekerde hij toen.

Aanvankelijk zou de bijeenkomst in juni plaatsvinden, maar in verband met de rechtszaak tegen Geert Wilders werd deze verplaatst naar het einde van het zomerreces. Vanwege ‘organisatorische problemen’ werd de dag vervolgens verplaatst naar het einde van dit jaar, maar nu is hij helemaal van de baan.

Vorig jaar deed Brinkman al een poging om van de PVV een ledenpartij te maken en een jongerenorganisatie op te zetten, maar destijds kreeg hij daarvoor ook geen steun. Hij stelde toen voor om geregeld jongerendagen te organiseren. Hij “Ik wil binding houden met de groep jongeren met wie ik contact heb”, zei hij destijds.

Bosma één van grootste opponenten Brinkman

Zijn partijleider en fractie leken daarmee te kunnen leven, maar nu blijkt dat zij harde voorwaarden aan zo’n dag stellen. Een van zijn grootste opponenten in de PVV-fractie is Martin Bosma, een verklaard tegenstander van democratisering binnen de partij. Zijn bezwaar is dat “allerlei niet-volwassenen namens de PVV op televisie verschijnen en dingen roepen waar we geen enkele invloed op hebben”.

Brinkman heeft een cruciale positie omdat elke zetel van de gedoogpartij nodig is voor een Kamermeerderheid.